Ny lov vedtaget: Stor ændring for dig i 2027

Skrevet af Henrik R

47 uger siden

|

22/06/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Om 3 og et halvt år kommer den nye lov til at træde i kraft, og det får betydning for dig.

Dagens topnyheder

Europa-Parlamentet vedtog en ændring af en lov, der vil kræve udskiftelige batterier i alle gadgets, inklusive smartphones.

Ifølge loven vil telefoner i EU fra 2027 skulle have batterier, der kan udskiftes uden værktøj, hvilket betyder ingen klæbemidler. Dette kan fundamentalt ændre, hvordan smartphones designes.

Tilbage i tiden var det mest almindeligt, at smartphones havde batterier, som man let kunne udskifte. Man havde ikke brug for værktøj eller en varmepistol: man kunne bare klikke bagdelen af, tage batteriet ud, sætte et nyt ind og fortsætte med sin dag.

Det var almindeligt at se folk med et ekstra batteri i lommen. I dag, takket være de fleste smartphones, der er to stykker glas limet til en metalkrop, er dette ikke længere muligt.

Men Europa-Parlamentet kan have bragt disse dage tilbage. I en omfattende ny ændring af en tidligere lov stemte MEP'erne 587 til ni for at tvinge alle gadgets til at have let udskiftelige batterier.

Når vi siger "let", mener vi det: MEP'erne siger, at dette ikke skal kræve specielle værktøjer, hvilket betyder ingen klæbemidler.

Uden klæbemidler bliver producenter fra Apple til Google til Samsung nødt til at ændre radikalt, hvordan de designer telefoner. Designmetoden med "glas-sandwich" skal næsten helt sikkert stoppe, medmindre virksomhederne kan finde en måde at holde delene sammen uden klæbemidler.

Åbenlyst påvirker denne lov kun EU, men producenterne vil sandsynligvis ikke designe telefoner specifikt til EU.

Ligesom med en EU-lov, der tvinger Apple til at indføre USB-C på iPhones (hvilket sandsynligvis vil ske i år), vil denne EU-specifikke lov have bølger over hele verden.

Heldigvis behøver producenterne ikke at ændre noget endnu. Loven træder i kraft om 3,5 år fra i dag, hvilket betyder i begyndelsen af 2027.

Det er muligt, at EU kunne forlænge den tidsfrist, hvis producenterne har brug for mere tid.

Den lov, der blev godkendt i dag, er primært et forsøg på at reducere miljøaffald. MEP'erne gør det meget klart, at de ønsker, at tech-industrien skal være mere ansvarlig med hensyn til batterier.

Den omfatter også bestemmelser om genanvendelighed, minimumsniveauer af ædelmetaller, der skal opnås fra genanvendte batterier, og strengere mål for affaldsindsamling.