Ny miljøminister holder kortene tæt til kroppen

Skrevet af admin

03/02/2014

Dagens topnyheder

SF's Ida Auken blev hilst med bragende klapsalver, da hun indtog Miljøministeriet i 2011, og embedsmændene sagde farvel til hende med næsten lige så stor applaus, da hun mandag overdrog miljøministerposten til socialdemokraten Kirsten Brosbøl.

Ida Auken, der fredag hoppede over til De Radikale, takkede sine medarbejdere for deres engagement og store indsats, og hun erklærede sig stolt over, at miljøet igen er kommet på dagsordenen.

- Vi har fået lavet et stykke miljøpolitik, som det er lidt svært at rulle tilbage. Miljøet er kommet helt ind i den økonomiske politik og kan ikke affærdiges med, at der ikke er råd. Danmark er kommet på verdenskortet igen som grønt foregangsland, sagde Ida Auken.

Hun medgav, at der venter Kirsten Brosbøl store uafsluttede opgaver, ikke mindst med de omstridte randzoner langs vandløb, som er landbrugets hadeobjekt nummer ét.

Den nyudnævnte miljøminister er da også meget omhyggelig med ikke at løfte sløret for sine prioriteter.

- Jeg har brug for at lande i stolen og få sat mig godt ind i tingene, så skal jeg nok lade høre fra mig. Det er klart, at randzonerne er en af de store opgaver, men jeg vil ikke nu komme med en stor programerklæring, siger Kirsten Brosbøl.

Hun kan - bortset fra de sprøjtefrie randzoner - se frem til en række tunge udfordringer, der med sikkerhed vil bringe konflikter, først og fremmest med landbruget.

Det gælder gennemførelsen af de stærkt forsinkede vandplaner, Ida Aukens omfattende affaldsstrategi - og udmøntning af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, der skal skabe fredelig sameksistens mellem landbrugsproduktion og naturhensyn.

Kirsten Brosbøl bebuder, at hun vil gå til arbejdet med "åbenhed og god dialog" med alle interessenter.

Den nye minister er en relativt ukendt parlamentariker og er blevet beskrevet som "Helle Thornings kanin" i regeringsrokaden.

Men selv om hun ikke har direkte miljøarbejde på sit CV, føler Kirsten Brosbøl sig godt rustet som tidligere fødevareordfører og med ni års parlamentarisk erfaring i bagagen, erklærer hun.

/ritzau/