Ny milliardstor innovationsfond skal sikre danske job

Fonden får et budget på 1,5 milliarder kroner årligt, der skal sikre, at investeringerne i forskning og udvikling omsættes til konkrete løsninger på samfundets udfordringer, vækst og job, og det var en tilfreds forsknings- og uddannelsesminister, som torsdag aften præsenterede aftalen:

»Jeg er rigtig glad for, at alle Folketingets partier på denne dag, hvor vi har åbningsdebat i Folketinget, er blevet enige om en aftale, hvor vi etablerer Danmarks nye innovationsfond,« siger Morten Østergaard (R).

»Pointen er, at vi er et af de lande, som investerer mest i forskning og udvikling for skattekroner, og fonden her skal bidrage til, at mere af det bliver til egentlige jobs og vækst i det danske samfund,« siger ministeren.

Ifølge Morten Østergaard har Danmark op til nu ikke fået tilstrækkeligt afkast af de investeringer, man har foretaget, og det skal den nye fond rette op på.

»Vores ambition er at få langt mere ud af de mange penge, som vi investerer. Det, vi kan se ,er, at selvom Danmark er blandt de lande, som investerer flest penge, er vi samtidig ikke dem med flest innovative virksomheder. Og vi vil gerne opnå, at mere af den viden, som vi betaler for bliver udviklet, bliver omsat til konkrete job og beskæftigelse i Danmark,« siger han,

Den nye innovationsfond samler de tre allerede eksisterende fonde, Rådet for Teknologi og Innovation, Det Strategiske Forskningsråd og Højteknologifonden, i én fond.

Netop nedlæggelsen af Højteknologifonden har Venstre tidligere udtalt sig kritisk om, men alligevel er partiet med i den nye aftale.

»Vi er gået med, fordi det hele bliver bygget op om Højteknologifondens model, og det er vi meget tilfredse med, for det sikrer, at vi får det drive, som der er brug for. Vi har fået sat et godt aftryk på den her fond, og det er derfor, vi er med,« siger Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen (V).

Danmarks Innovationsfond skal understøtte behovet for nye løsninger i danske virksomheder og lave nye såkaldte samfundspartnerskaber om innovation, som tager udgangspunkt i de globale samfundsudfordringer, som verden står overfor.

Fonden igangsættes fra 2014, og i løbet af de kommende finanslovforhandlinger vil regeringen sammen med partierne bag aftalen lægge sig fast på, hvordan pengene skal fordeles, når det kommer til samfundspartnerskaberne.

Dagens Gossip