Ny mobil-app skaber orden hos unge autister

De unge beboere på institutionen Villa Vivamus i Vanløse er lidt anderledes end jævnaldrende unge. De lider typisk af autisme eller ADHD (tidligere kaldet ”damp”) og er derfor meget sårbare. Der skal ikke så meget til i hverdagen, før tingene koger over, og de bliver stressede.

- Hos os skal tingene derfor være enkle og ligetil. Vores unge har behovet for struktur og forudsigelighed i en svær hverdag, fortæller Janne Fabricius, leder af Villa Vivamus.

Institutionen har for nylig investeret i en mobil-app med henblik på at gøre hverdagen nem for de unge. Workflow-to-go er navnet på den danskudviklede opfindelse, som er et netværksbaseret system der arbejder med de unge gennem information, motivation og dokumentation.

- Endelig var der kommet en elektronisk løsning, der var lige til at gå til, og som de unge syntes var cool, siger hun.

Vejledning til vaskemaskinen

Et par dage efter systemet er oprettet, laver pædagogen Amanda på 27 år de første resultater med sine faste kontaktpersoner i huset. På under en time er de første dagsskemaer tilgængelige på Mette og Rikkes iPhone, to unge med autisme.

Mette scanner en QR-kode på vaskemaskinen, får sine informationer om tøjvasken over sin smartphone, og sætter selv vasken over uden problemer. Rikke læser sit dagskema, krydser de ting af der er klaret og får det overblik, hun efterspørger med sin sygdom.

- Normalt har vi været skeptiske over for IT-leverandører, der har villet nå ud til målgruppen, men metoden i app’en gør unge med autisme mere kompetente, motiverede og selvhjulpne. De er motiverede til at bruge den smartphone, de allerede har, fortsætter Janne Fabricius.

Succes udviklet til sygehuse

Workflow-to-go blev oprindeligt udviklet af det danske firma Newish, som bl.a. har haft succes med app’en AkutDanmark, der var den næstmest downloadede danske app i en periode.

I samarbejde med sygehuse opstod Workflow-to-go, og selv om man taler om varme hænder der, er der iskold afregning, hvis det ikke fungerer. Hos Villa Vivamus anvendes løsningen af pt. ti brugere.

Med Workflow-to-go har de unge mulighed for at have deres daglige struktur med på smartphonen dag og nat og følge vejledninger til de modstande eller spørgsmål, der kan opstå i hverdagen. Teknologien vil også kunne anvendes af voksne med forskellige psykiske lidelser.

Villa Vivamus stiller gerne institutionens viden, erfaring og faglighed til rådighed for andre bosteder, forældre eller måske personale, som skal inspireres til at gøre unge med autisme mere motiverede og selvhjulpne.

Fakta

- Villa Vivamus er en privat behandlingsinstitution for børn og unge med autisme og/eller ADHD og komorbiditet.

- Navnet Villa Vivamus afspejler stedets holdning til livet - Villa Vivamus betyder ”while we live, let us live”.

- Newish tilbyder Workflow-to-go som en mobilløsning til borgere og personale, der har brug for støtte, lige der hvor de skal udføre en opgave.

Dagens Gossip