Ny nedjustering af verdensøkonomien

Fremgang i USA, tilbagegang i EU. Sådan ser den økonomiske vækstprognose for den vestlige verden ud ifølge organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling, OECD, der onsdag før middag har offentliggjort sin seneste verdensøkonomiske prognose.

Og det går begge steder værre end ventet. De to kontinenter kommer til at mærke lavere vækst en tidligere estimeret. OECD forventer nu i 2013 en negativ vækst i eurozonen på 0,6 procent - mod tidligere en nedgang på 0,1 procent. For USAs vedkommende venter organisationen en 2013-vækst på 1,9 procent mod 2,0 i prognosen fra november.

I Japan bliver væksten i år på 1,6 procent, mens OECD-gennemsnittet ender på 1,2 procent. 

Når det kommer til væksten i 2014, så tror OECD, at eurozonen retter sig op i andet halvår, og at væksten for hele året ender på 1,1 procent. For USA hedder skønnet pæne 2,8 procent, mens japanerne kun menes at kunne mønstre en økonomisk vækst på 1,4 procent - altså en tilbagegang i forhold til 2013.

OECD kalder generelt udviklingen »skuffende«, men organisationen noterer sig dog, at verdensøkonomien bevæger sig i den rigtige retning - og at det sker i forskelligt tempo. Og sidstnævnte er faktisk positivt, da det afspejler, at det er landene og regionerne selv, der driver udviklingen, og at de er påvirkede af forskellige risikofaktorer.

Hvad kan vi så lære af så forskellig udvikling på tværs af landene? spørger OECD retorisk og kommer selv med svaret: Verden udvikler sig forskelligt, når det kommer til både genopretningen af tillid og den finansielle sektor. Og tilliden er vigtig.

»Tillid er essentiel for både virksomheder og privatøkonomier, når det kommer til at få forbruget op - specielt når det kommer til investeringer, hvilke fortsat ligger under gennemsnittet,« skriver OECD i rapporten og tilføjer:

»Genopretningen af den finansielle sektor er nødvendig for at kunne sikre, at tilliden også fører til større aktivitet.«

Dagens Gossip