Ny offentlighedslov ville have skjult afsløring

Det var aldrig blevet afsløret under den nye offentlighedslov, erkendte justitsminister Morten Bødskov (S) under et samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag. Her var han blevet bedt om at svare på konsekvenserne af lovforslaget for netop Ekstra Bladets historie, og til stor overraskelse for kritikerne bekræftede han deres formodning.

»Svaret er - med ét forbehold - at der ikke efter L 144 (den nye offentlighedslov, red.) vil være adgang til de pågældende oplysninger,« lød det fra justitsministeren, der dog afviste, at spørgerne havde grund til at være overraskede.

»Man kan være politisk uenig i resultatet, men man kan ikke sige, at det er en ny eller overraskende retstilstand. Det er en konsekvens af det lovudkast, som offentlighedskommissionen kom med i 2009,« understregede Morten Bødskov.

Ikke desto mindre kom svaret bag på politikerne bag spørgsmålet til ministeren - Pernille Skipper (Ø) og Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Morten Bødskov giver os ret i vores mistanke. Men svaret er ikke så åbenlyst, som han siger. Det er ikke mere end nogle dage siden, at Jan E. Jørgensen (V) (Venstres retsordfører, red.) stod i TV og sagde, at han regnede med, at man ville kunne få aktindsigt under den nye lov. Men åbenbart er konsekvenserne mere vidtgående, end forligspartierne havde troet,« sagde Simon Emil Ammitzbøll.

»Jeg er chokeret over, at justitsministeren ikke en gang prøver at bortforklare. Hvad er der ved de tal, der er så farlige, at vi ikke må se dem,« spurgte Pernille Skipper.

På samrådet gentog justitsministeren argumentet om, at den nye lov skal tilpasses til den nye virkelighed, hvor ministrene får rådgivning fra styrelser og andre enheder under ministerierne. I dag er kun den interne kommunikation i departementet undtaget fra aktindsigt, men ifølge den nye lov skal det som udgangspunkt gælde al ministerbetjening, også på tværs af ministerierne.

Til den konkrete sag om Ekstra Bladets historie sagde han:

»Det er tal, der udvikler sig. Hvorfor skal ufuldstændige vurderinger været omfattet af aktindsigt?«

Morten Bødskov glæder sig over, at et klart flertal i Folketinget forsat støtter lovforslaget.

»Der er intet fordækt i det her. Vi forsøger bare at give ministrene mulighed for at arbejde og få den bedst mulige rådgivning,« erklærede justitsministeren.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip