Ny politiaktion i Bruxelles efter terrorangreb i Paris

Skrevet af admin

16/11/2015

Dagens topnyheder

En hætteklædt aktionsstyrke fra det belgiske politi har mandag gennemført en aktion i Bruxelles i jagten på Saleh Abdeslam, der er en af de hovedmistænkte bag weekendens attentater i Paris.

Det er dog ikke lykkedes at anholde ham under politiaktionen, der har fundet sted i Rue Delaunoy i den fattige indvandrerkommune Molenbeek i det vestlige Bruxelles.

- Operationen er overstået, og resultatet er negativt. Ingen er blevet anholdt, siger en talsmand for den belgiske anklagemyndighed, Eric Van Der Sypt, til AFP.

Politiet havde i højttalere monteret på et pansret køretøj bedt en person i bygningen om at vise sine hænder synligt frem i vinduet, skriver den belgiske radio- og tv-station RTBF på sit website.

Samtidig var naboerne blevet bedt om ikke at forlade deres hjem.

Salah Abdeslam mistænkes af fransk politi for at have været en af mændene bag fredagens brutale angreb i Paris, hvor mindst 129 mennesker mistede livet.

26-årige Salah Abdeslam menes at have lejet en Volkswagen Polo med belgiske nummerplader, der blev parkeret uden for spillestedet Le Bataclan, hvor 89 personer blev dræbt fredag. Politiet beskriver ham som farlig.

Ifølge flere medier blev Salah Abdeslam sammen med to andre kortvarigt stoppet af politiet ved den fransk-belgiske grænse tidligt lørdag efter angrebene i Paris. Betjentene lod ham angiveligt gå efter at have tjekket hans id.

En af hans brødre, Brahim Abdeslam, skulle være blandt selvmordsbomberne i Paris, mens en anden bror, Mohamed Abdeslam, er blandt de mindst syv mænd, der i weekenden blev anholdt i Bruxelles efter angrebene i Frankrig.

Fem af de syv anholdte er mandag blevet løsladt af de belgiske myndigheder, heriblandt Mohamed Abdeslam, der heller ikke er sigtet for noget.

- Jeg er ikke tryg ved det her, siger en midaldrende mand med indvandrerbaggrund, som Ritzau efter politiaktionen i Molenbeek møder ved politiets afspærringer i området.

Han siger, at det ellers er et roligt område, hvor han til daglig ser folk gå til bøn i områdets moské.

- Ellers sker her intet, siger han.

Belgien menes dog at være det vestlige land, hvorfra flest personer er draget til Syrien for at deltage i borgerkrigen, hvis man måler på landenes indbyggertal.

The Economist skrev i september, at omkring 250 personer fra Belgien er draget i krig i Syrien, og mange af dem bor netop i Molenbeekområdet.

- Ja, sådan har det været længe. Jeg lever mit eget liv. Det interesserer mig ikke, siger manden, der pludselig haster af sted, da der bliver kastet med sten efter flere kamerahold, der er ude at dække politiaktionen.

Den belgiske premierminister, Charles Michel, siger mandag, at myndighederne vil slå til mod militante i både Molenbeek og andre distrikter.

- Jeg har bedt vores sikkerhedstjeneste om meget hurtigt at udarbejde planer for Molenbeek, men også andre områder, så vi kan få en meget bedre organiseret indsats til at bekæmpe radikalisme, siger han til den belgiske radiostation, RTL.

Molenbeek er også tit dukket op under efterforskning af tidligere attentater.

Blandt andet har Mehdi Nemmouche, den hovedmistænkte bag angrebet på det jødiske museum i Bruxelles i maj sidste år, opholdt sig i Molenbeek.

Og Ayoub el-Khazzani, der i august blev stoppet ved starten på et formodet terrorattentat i et tog mellem Amsterdam og Paris, boede hos sin søster i Molenbeek, inden han stod på toget i Bruxelles.

/ritzau/