Ny præsident: Sammenhold vil få Brasilien ud af krisen

Nu skal der ro på.

Det er mere eller mindre budskabet fra Brasiliens fungerende præsident, Michel Temer, der har taget midlertidigt over for Dilma Rousseff, der skal for en rigsret på grund af mistanke om budgetfusk.

75-årige Temer opfordrer brasilianerne til at samle sig bag den nye regering og have tiltro til, at Sydamerikas største land kommer helskindet igennem den nuværende krise i både politisk og økonomisk forstand.

- Det er vigtigt, at vi beroliger nationen og samler Brasilien, siger Michel Temer.

- Politiske partier, ledere, organisationer og det brasilianske folk vil samarbejde for at hive landet ud af denne alvorlige krise, lyder det videre.

Opgaverne for hans nye ministre vil være at gennemføre erhvervsvenlig politik og samtidig holde fast i populære sociale programmer, som har kendetegnet den 13-årige periode, hvor Arbejderpartiet og blandt andre Dilma Rousseff har siddet ved magten.

Michel Temer står i spidsen for Brasiliens tredjestørste parti, PMDB, som trak sig fra Rousseffs regeringskoalition i marts.

PMDB var med stor margin det næststørste i regeringskoalitionen, og partiet har i årevis stillet sig tilfreds med rollen som magtfuld kongemager.

Michel Temer har udpeget den velrespekterede tidligere centralbankchef Henrique Meirelles som finansminister, og hans opgave bliver blandt andet at lave et eftersyn af landets dyre pensionssystem.

Den midlertidige præsident har dog allerede fået kritik for sammensætningen af sit ministerhold, der udelukkende består af hvide mænd.

Kritikere mener også, at nogle af ministrene er involveret i korruptionssager.

Dilma Rousseff er suspenderet fra præsidentposten, mens rigsretssagen står på. Den kan vare i op til et halvt år.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip