Ny rapport: McDonalds bidrager til fælleskabet

1,5 milliarder kroner. Så meget bidrog McDonald’s Danmark med til det danske bruttonationalprodukt i 2011. Samme år betalte virksomheden samlet 436 millioner kroner i skatter og afgifter – til sammenligning mere end Københavns Kommune brugte på hjemmepleje samme år.

Det er en af hovedkonklusionerne i en rapport udarbejdet af Copenhagen Economics, der udkommer i dag, som skal være med til at skabe et langt bredere billede af virksomhedens bidrag til det danske samfund.

- Vi kan godt forstå, at danskerne går op i, hvor meget virksomheder bidrager til fællesskabet. Vi synes dog, at det er alt for snævert kun at måle virksomheders bidrag på størrelsen af deres betaling af selskabsskat, fordi bidraget jo er langt bredere end det. Vi håber, at rapporten kan være med til at skabe en mere nuanceret debat om vores bidrag til den danske økonomi, siger kommunikationsdirektør hos McDonald’s Danmark, Sara Helweg-Larsen.

Af rapporten, som McDonald’s offentliggør i dag, fremgår det blandt andet, at virksomheden i 2011 var med til at holde 5.000 personer i beskæftigelse. 4.000 var ansat direkte i virksomhedens hovedkontor eller i en af kædens 84 restauranter rundt omkring i landet, mens 1.000 havde job blandt McDonald’s leverandører eller på anden måde var beskæftiget som følge af virksomhedens aktiviteter.

I følge rapporten købte McDonald’s i Danmark eksempelvis varer og tjenesteydelser for 318 millioner kroner hos andre danske virksomheder, der derudover også eksporterede danske produkter for 544 millioner kroner til McDonald’s restauranter i resten af verden, hvilket i sig selv holdt 655 personer i job.

Blandt McDonald’s største leverandører er A. Espersen på Bornholm, der leverer fisk, og Danpo, der leverer kyllingeprodukter til både McDonald’s Danmark og rundt om i Europa. Danpos to fabrikker i Aars og Farre beskæftiger mere end 750 medarbejdere, og McDonald’s er en af virksomhedens absolut største kunder.

Dagens Gossip