Ny rapport: Rester af sprøjtegift i halvdelen af frugt og grønt

Når danske forbrugere lægger konventionelle jordbær, æbler, agurker og andre ikke-økologiske frugter og grøntsager i indkøbskurven, følger der i gennemsnit sprøjtegiftrester med hvert andet stykke. Der findes således giftrester i cirka 70 procent af ikke-økologisk frugt, og 31 procent af ikke-økologisk grønt.

Man kan også risikere at få lidt round-up med i ikke-økologisk havregryn og mel, mens økologisk mel og havregryn var helt frit for giftrester. Det viser den nyeste pesticidrapport, som Fødevarestyrelsen i dag har offentliggjort.

- Det er bekymrende, at der er giftrester i hvert andet stykke ikke-økologisk frugt og grønt. Og at andelen af ikke økologiske frugt og grønt med giftrester er stigende for såvel danske og udenlandske varer. Nul giftrester burde være målet for enhver fødevareproducent, og vi er stolte af, at økologerne er ekstremt tæt på nul fund overhovedet. Der er dog vist en enkelt appelsinproducent i Italien der skal ud af økologi, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.

Økologiske varer er det sikre valg

Fødevarestyrelsen vurderer, at giftrester, der findes i frugt og grønt, ikke er et problem for helbredet. Mange forbrugere vælger alligevel at være på den sikre side.

Og en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere har givet udtryk for en bekymring om ”cocktaileffekten” af flere forskellige typer af giftrester i kombinationen med hinanden og anbefaler gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, som virker som hormonforstyrrende stoffer.

- Netop ønsket om at undgå sprøjtegift er en af danskernes væsentligste årsager til at vælge økologi. Økologiske varer er det sikreste valg, hvis man vil undgå giftrester. Desuden er økologisk landbrug med til at sikre, at giftrester heller ikke findes i vores drikkevand, ligesom økologi giver en rigere natur med flere vilde fugle og planter, siger Paul Holmbeck.

Undren over Fødevareministerens jubel

Økologisk Landsforening undrer sig over, at fødevareministeren jubler over offentliggjorte tal. Andelen af dansk frugt med giftrester er steget med 50 procent. Andelen af dansk frugt med giftrester er steget fra 39 procent i 2011 til 58 procent i 2012.

Forskellen til ikke-økologisk frugt fra andre EU lande og lande udenfor EU er derfor nu relativt lille. Der fandt myndighederne giftrester i henholdsvis 69 procent og i 74 procent af frugtprøverne.

- Det er overraskende, at ministeren roser dansk konventionel frugtavl for resultaterne, når rapporten viser en stigning i fund af pesticidrester. Der er tale om en 50 procent stigning i andelen af dansk frugt med giftrester, siger Paul Holmbeck, der dog pointerer, at der er flere tilfælde af udenlandske prøver, hvor indholdet af sprøjtegiftrester er over grænseværdierne, eller hvor der er flere forskellige sprøjtegifte - helt op til 12 forskellige pesticider i jordbær fra Belgien.

Der er imidlertid større forskel på resultaterne ved udenlandsk og dansk grønt. Der findes giftrester i 12 procent af danske ikke-økologiske grøntsager og i henholdsvis 50 procent og 36 procent af ikke-økologisk grønt fra EU og udenfor EU.

Der er dog en stigning i fund af giftrester i al ikke-økologiske grønt - såvel dansk som udenlandsk fra 2011-2012. Stigning i Dansk grønt var fra 9 procent til 12 procent.

I 1,8 procent af de ikke økologiske frugt-prøver og én procent af ikke økologiske grønt-prøver blev der fundet sprøjtegiftrester i koncentrationer over grænseværdierne.

Økologi tæt på nul

I kun tre af de 200 økologiske stikprøver, fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtemidler, ingen over grænseværdierne.

Kun i et enkelt tilfælde - en appelsinjuice fra udlandet - blev det på baggrund af indholdet vurderet, at økologireglerne om brug af sprøjtemidler var overtrådt. Ingen prøver at økologisk mel eller havregryn indehold rester af sprøjtemidler.

Dagens Gossip