Ny rapport: Tortur mod civilbefolkning præger Libyen

Skrevet af admin

26/11/2014

Dagens topnyheder

Næsten tre år efter, at Libyens daværende diktator Muammar Gaddafi blev væltet, er tortur stadig i høj grad udbredt i det urohærgede nordafrikanske land.

Det viser en ny rapport, som Dansk Institut Mod Tortur, Dignity, har lavet.

Rapporten, der er baseret på en husstandsrundspørge blandt 2692 libyere for et år siden, viser, at 11 procent af libyerne har været arresteret, og at halvdelen af disse har været udsat for tortur siden Gaddafi-styrets fald.

Mange af de adspurgte beretter om slag, trusler, ophængninger, seksuelle overgreb og elektrisk tortur.

Og det er kun blevet værre de senere år, vurderer Ahlam Chemali, der er programkoordinator hos Dansk Institut Mod Tortur og en af hovedforfatterne til rapporten.

- Brugen af tortur er eskaleret efter Gaddafi, og faktisk er det værre, end da oprøret var på sit højeste.

- Hvor torturen under Gaddafi-styret var kontrolleret og centreret i fængslerne, er torturen i dag udbredt blandt alle de militsgrupper, der ellers stod sammen i kampen mod Gaddafi, og den nuværende regerings støtter, siger hun til Ritzau.

En anden af hovedforfatterne til rapporten, Morten Koch Andersen, mener, at de langvarige kampe i landet har ført til omfattende psykiske skader blandt befolkningen.

- Jeg vil gå så vidt som til at sige, at landet er kollektivt traumatiseret. Tallene for depression, angst og posttraumatisk stress er meget høje, når man tager i betragtning, at undersøgelsen er gennemført, før de nuværende konflikter brød ud i fuldt flor.

- Det kan kun være blevet værre for den generelle befolkning og især for de unge mænd, der kæmper ved fronterne. Det understreges af, at en stor del af befolkningen er flygtet til nabolandene, siger Morten Koch Andersen i en pressemeddelelse.

Ahlam Chemali forventer ikke, at en løsning af konflikten findes internt i Libyen - den skal komme udefra.

- Der er længe blevet råbt om hjælp, og det skal naturligvis være en eller andet neutral aktør. Om det er EU, FN eller Den Arabiske Liga, der sætter ind, er svært at sige, men en ting er sikkert: Hjælpen kommer ikke indefra, siger Ahlam Chemali.

/ritzau/