Ny sag om menneskehandel: 34-årig udnyttede familie

Skrevet af admin

19/02/2014

Dagens topnyheder

For anden gang på blot otte dage indleder Retten i Helsingør onsdag en sag, hvor anklagen lyder på blandt andet menneskehandel.

Denne gang står en 34-årig mand fra Helsingør anklaget for at have rekrutteret og udnyttet en rumænsk familie på fire. Han betalte dem for at komme til Danmark og arbejde i mandens rengøringsfirma.

Ud over menneskehandel til tvangsarbejde er han også anklaget for åger.

Ifølge anklageskriftet har udnyttelsen fundet sted fra 23. maj 2011 til 11. juni samme år.

Den rumænske familie fik betalt rejsen til Danmark. De forventede, at de skulle gøre rent for en løn på 500 euro - knap 4000 kroner - om måneden per person.

Rumænerne arbejdede op mod 18 timer om dagen, men de fik aldrig betaling for anstrengelserne.

Under deres ophold i Danmark boede familien i en kælder i et hus, der tilhørte den 34-årige mand.

Kælderen delte de blandt andet med en flok rotter, men der var hverken el, vand, varme eller adgang til et toilet, har rumænerne fortalt til Fagbladet 3F.

Der ventes dom i sagen den 27. februar.

Sagen minder på mange måder om en anden slavesag, der blev indledt ved Retten i Helsingør i sidste uge.

I den sag er en 52-årig mand sammen med sin søn og datter anklaget for at have huset og udnyttet minimum ni rumænere gennem knap syv år.

Her ventes der dom i midten af marts.

Straffelovens paragraf om menneskehandel kan blandt andet tages i anvendelse i sager, hvor der er tale om ulovlig tvang, frihedsberøvelse eller slaveri-lignende forhold.

Betegnelsen menneskehandel begejstrer imidlertid ikke ligefrem Søren Riishøj, der er lektor indenfor Østeuropa og EU ved Syddansk Universitet.

- Hvis der er en organiseret trafik med bustransport og en kummerlig løn, så er det slavelignende forhold. Men der er ikke tale om decideret slavehandel, hvor man på livstid binder sig til en herremand.

- Heller ikke selv om de bliver groft udnyttet, siger Søren Riishøj.

Ifølge ham er der ofte ikke noget bedre alternativ i Rumænien for de folk, der kommer til Danmark og arbejder under de tvivlsomme forhold.

/ritzau/