Ny Samsung-rekord trods vigende topmobilsalg

Verdens største mobilproducent, Samsung, slår endnu engang sit eget rekordregnskab, men det sker takket være et stort salg af telefoner i den lidt billigere ende og af hukommelseschips.

Overskuddet i Samsungs juli-september-regnskab voksede med 25 procent til rekordstore 10,1 billioner won (50,6 milliarder kroner). Omsætningen lyder på 59 billioner won eller 295 milliarder kroner.

Topsalget viger

Dermed har Samsungs regnskaber sat ny rekord hvert kvartal i to år, og sydkoreanerne vinder på at kunne spille på mange heste. For smartphonemarkedet er begyndt at tage af. Til gengæld vinder Samsung så på at være verdens største hukommelseschipproducent. Her har Samsung opnået det bedste resultat i tre år, delvis takket være en brand i begyndelsen af september i verdens næststørste chipproducent, SK Hynix' fabrik i Kina, som gav flere kunder i Samsungs butik.

Samsungs mobilforretning - verdens største, siden finske Nokia blev slået af tronen i begyndelsen af 2012 - har bidraget til Samsungs rekordregnskaber hvert eneste kvartal, undtage de første tre måneder af 2013. Mobilforretningen bidrager med to tredjedele af indtjeningen, men salget af topmodellen Galaxy S4 og andre af de dyrere telefoner stagnerer. Det sker ikke kun hos Samsung men hos alle de store mobilproducenter. Apple, som er nummer to på smartphonemarkedet, mærker også en udhulning af indtægterne, fordi folk vælger at købe ældre iPhone-modeller, som Apple ikke tjener så meget på.

Juledyk forude

Samsung offentliggør ikke selv salgstal på mobilområdet, men Barclays anslår, at salget af Galaxy S4-telefonen er faldet til 16 millioner styk i juli-september mod 20 millioner i kvartalet efter premieren i april, og det kan dykke til 13 millioner styk i fjerde kvartal, som ellers er juletid, hvor teknologiproducenter traditionelt henter omkring en tredjedel af årets omsætning.

Til gengæld er Samsungs samlede mobilsalg øget til 86-88 millioner smartphonetelefoner mod 76 millioner i 2. kvartal, og overskuddet er vokset fra 6,3 billioner won til 6,4 billioner.

Dagens Gossip