Ny storfilm på vej om skæbnesvanger dag for Danmark

En ny, dansk film med navnet 9. april skal skildre den torsdag formiddag, hvor tyske Adolf Hitler invaderede Danmark i 1940 og besatte landet i fem år.

Da Hitlers tropper rullede over grænsen i Sønderjylland, mistede 16 unge danske soldater livet i kampen mod besættelsesmagten.

Filmen 9. april får Pilou Asbæk i hovedrollen, mens Tobias Lindholm står bag manuskriptet, og Roni Ezra instruerer sin første danske spillefilm.

Det oplyser filmens producent Nordisk Film til Filmmagasinet Ekko.

Filmens manuskript er baseret på samtaler og interviews med de overlevende veteraner, der stod ansigt til ansigt med nazisterne.

Klokken var fire om morgenen da tyskerne den 9. april indsatte 40.000 soldater i Danmark, men det var kun i Sønderjylland, at de danske tropper kæmpede regulært tilbage mod nazisterne.

16 danske soldater omkom, mens 23 blev meldt hårdt såret, inden regeringen og Kong Christian 10. officielt kapitulerede hen på formiddagen.

Det er den formiddag, som filmen 9. april skildrer.

Det bliver et intenst karakterdrama med fokus på de unge danske mænd, der var fanget i det storpolitiske spil, lyder det fra Nordisk Film.

Endnu er filmens budget ikke på plads, men filmen har modtaget 6,5 millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut.

Film om besættelsen er generelt populære blandt danskerne.

Ole Christian Madsens Flammen og Citronen og Anne-Grethe Bjarup Riis' Hvidsten Gruppen solgte henholdsvis 667.000 og 764.000 billetter, og de blev årets mest sete danske film i biograferne i 2008 og 2012.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip