Ny stormagt er klar til at bombe Islamisk Stat

Den franske præsident, François Hollande, har sikret sig sin britiske kollegas støtte i en optrappet indsats mod den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat efter angrebene i Paris forrige fredag, som kostede mindst 130 livet.

Med den britiske premierminister, David Cameron, ved sin side, siger han, at Frankrig og Storbritannien vil dele flere informationer med europæiske partnere, og at man med det samme skal dele informationer om flypassagerer.

David Cameron erklærer sig enig.

- Jeg er en fast støtte af de tiltag, præsident Hollande har taget for at ramme Isil i Syrien, siger Cameron, som bruger en anden betegnelse for Islamisk Stat.

- Det er min faste overbevisning, at Storbritannien også skal gøre det (anvende de samme tiltag, red.), fortsætter Cameron, som mandag morgen besøgte spillestedet Le Bataclan i Paris, der forrige fredag blev udsat for et skudangreb, hvor knap 90 mistede livet.

Cameron vil senere på ugen informere det britiske parlament om sine planer for en "omfattende strategi" for at bekæmpe Islamisk Stat.

Den britiske leder siger videre, at han har tilbudt Frankrig at gøre brug af briternes baser på Cypern, hvorfra der lanceres angreb mod Islamisk Stat, som har vundet frem i Irak og Syrien.

- Vi har fælles forpligtelser, siger Hollande på pressemødet forud for en uge, hvor han vil forsøge at sikre sig international opbakning til en skærpet indsats mod Islamisk Stat, som har taget skylden for angrebene i den franske hovedstad, der fandt sted 13. november.

Storbritannien er ikke officielt involveret i indsatsen mod IS i Syrien, efter at det britiske underhus stemte imod involvering i 2013, hvor planen var at bombe præsident Bashar al-Assad. Men Cameron vil nu på ny forsøge at finde opbakning hjemme.

Det står ikke klart, hvad de to ledere præcist mener i forhold til det fælles passagerregister. EU har længe arbejdet på et fælles register over flypassagerer ved navn Passenger Name Record, PNR.

PNR-databasen skal omfatte rejser inden for EU, og oplysningerne skal opbevares i et år, lyder planerne. Det har været forsinket på grund af EU-Parlamentet, hvor mange parlamentarikere udtrykker bekymring over beskyttelsen af persondata.

Også USA's præsident, Barack Obama, har givet tilsagn om en styrket indsats mod islamisternes bevægelse.

- At ødelægge Islamisk Stat er ikke kun et realistisk mål, vi agter også at gennemføre det, sagde Barack Obama for nylig på et pressemøde efter det 10. østasiatiske topmøde i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip