Ny stram kurs kan ramme yderligere 600 flygtninge

Skrevet af admin

21/07/2015

Dagens topnyheder

Hvis flygtninge kommer til Danmark med så dybe ar på sjælen, at de ikke er i stand til at leve op til de almindelige krav for at få permanent ophold, har de hidtil kunnet få dispensation.

Igennem det sidste halvandet år har det været tilfældet for 612 flygtninge, viser en aktindsigt, som Radio24syv har fået fra Udlændingestyrelsen.

Det svarer til, at ti procent af de personer, der har fået permanent ophold i perioden, har fået en eller anden form for dispensation fra krav om for eksempel at tale dansk og være i arbejde.

Men den mulighed skal fjernes. Ifølge Venstres regeringsgrundlag er det nemlig et krav, at man skal tale dansk og være i arbejde for at få permanent ophold.

Og det gælder også traumatiserede flygtninge, understreger partiets integrationsordfører, Marcus Knuth:

- Jeg tror ikke, den bedste løsning for en traumatiseret flygtning er at sidde uden at lære dansk og blive en del af Danmark. Vi mener ikke, man skal belønne folk, der i så lang tid ikke har integreret sig, siger han til Radio24syv.

Men regeringens forslag om at stramme reglerne møder kritik fra både eksperter og i oppositionen.

- Nogle flygtninge er traumatiserede og har sygdomme af psykisk art og kan derfor ikke leve op til reglerne, selvom de prøver, siger Andreas Steenberg fra den radikale folketingsgruppe til radiokanalen.

Menneskerettighedsadvokat Niels-Erik Hansen er enig i kritikken.

- Der er mange af flygtningene, der er traumatiserede ligesom soldater. De kommer fra tortur og fængsling. Vi må nok erkende, at det ikke er dem alle sammen, der kan bidrage til samfundet, men deres børn, siger han til Radio24syv.

Med regeringens forslag kan flygtninge fortsat bo i Danmark på midlertidige opholdstilladelser. Det betyder, at de kan sendes hjem, hvis forholdene i deres hjemland vurderes sikre nok.

/ritzau/