Ny sundhedsmilliard kan forsvinde i medicinhul

Skrevet af admin

21/08/2015

Dagens topnyheder

Regeringens nytilførte midler til sygehusene kan i værste fald blive opslugt af stigende medicinpriser, lyder det fra regionerne.

Ud af de 1,5 milliarder som regeringen og Danske Regioner torsdag indgik aftale om, er knap en halv milliard nemlig allerede øremærket i tidligere indgået aftaler. Det betyder, at nytilførslen af penge reelt er mindre end ved første øjekast.

- Vi har fået godt en milliard kroner i rammetilførsel - nye penge, som ikke er målrettet. Men de vil for en stor del gå til medicin, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

Faktisk passer de "nye penge" på godt én milliard kroner præcist med, hvad regionerne regner med at bruge på stigende medicinpriser i 2016.

- Vores vurdering er at udgifterne til stigende medicinpriser stiger med 1 - 1,1 milliard, og det svarer til det løft, vi har fået, siger Bent Hansen.

Han erkender, at aftalen er "stram", men siger også, at han ikke havde mulighed for at klemme en krone mere ud af regeringen.

- Det er selvfølgelig fordi regeringen tænker i to spor. Det ene er at lave noget med os, og det andet er at få penge på finansloven til blandt andet overbelægning, og det vidste vi godt, siger han.

Aftalen betyder også, at der ikke er nok penge til at undgå de planlagte sygehusbesparelser i 2015.

- De besparelser, der er vedtaget i regionerne står ved magt. Det har vi ikke fået fjernet.

- Men med denne aftale kan vi forhåbentligt undgå, at stigende medicinudgifter fører til, vi skal afskedige mere personale i 2016, siger han.

Bent Hansen mener nu, man må afvente finansloven for at kunne vurdere den samlede mængde penge til det danske sundhedsvæsen. Derudover håber han, at udgifterne til medicin næste år kan mindskes, så hele milliarden ikke skal gå til medicin.

Det vil Danske Regioner blandt andet forsøge at løse ved at indhente erfaringer fra det norske sundhedssystem, hvor man har fået priserne på medicin ned ved at prioritere.

/ritzau/