Ny svømmelandstræner: Det bliver ingen badeferie

Men det betyder ikke, at bootcamp’en nu bliver til en badeferie for de svømmere, der træner på det Nationale Træningscenter (NTC), hvor australieren nu er cheftræner. Slet ikke.

- Det bliver i hvert fald ikke nogen børnehave, tag endelig ikke fejl. Som træner forsøger jeg at være som vand, det er min filosofi. Vand kan antage hvilken som helst form. Det kan finde vej igennem alt. Det kan være blødt, og det kan være meget hårdt og kraftfuldt. Der findes ikke én sand måde at træne på, alle svømmere kræver individuel behandling, siger Shannon Rollason.

Den 40-årige australier understreger sin pointe med fingeren i bordet i forhallen på Bellahøj Svømmestadion. Underforstået at han er hård, når det skal være, og blød, når det er påkrævet.

Shannon Rollason er på flere måder sin forgængers modsætning. Hvor Paulus Wildeboer var en kæmpe af en mand, med stålgråt og iltert hår, er Shannon Rollason flere hoveder lavere, yngre og med kort, tætklippet hår. Træningsfilosofien er også anderledes. De danske svømmere vil opleve væsentlige forandringer i den kommende tid.

- Min træningsstil er meget forskellig fra min forgængers. Den største forskel er teknikken. Jeg lægger stor vægt på tekniktræning. Mængden er der også stor forskel på. Mine svømmere kommer til at svømme meget færre kilometer om ugen. En anden stor forskel er rejserne. Førhen rejste de meget, og det mener jeg ikke er rigtigt, siger den nye sherif i dansk svømning, der hentyder til landsholdets mange træningsophold i de foregående fire år.

- Det kommer vi ikke til. Mit mål er at forbedre det daglige træningsmiljø her i Bellahøj. Så når vi rejser, skal vi være spidse på, om det er til bedre forhold. Jeg kommer ikke til at rejse, bare for rejsens skyld.

Shannon Rollason spiller ingen birolle i svømningens verden. Han vandt Australiens enlige guldmedalje i bassinet ved OL i London, som træner for kvindestafetten på 4x100-fri. Det samme gjorde han i 2004, og afsluttede dermed 54 års national guldtørst i disciplinen. Det er en eftertragtet herre, der nu iklæder sig rødt-hvidt.

Tilfældighederne spillede med, da Dansk Svømmeunion kaprede ham fra Australian Institute of Sport og en kontrakt til og med OL i 2016. Samme dag som Paulus Wildeboers opsigelse tikkede ind, spiste en konsulent fra Dansk Svømmeunion frokost med Rollason til et kursus. Selv samme dag indkaldte hans australske arbejdsgiver til stormøde om omfattende ændringer.

- Det var en supertanker, der var i færd med at skifte kurs. Der ville gå længe, før jeg kunne se retningen. Modsat det fik jeg et tilbud fra Danmark, der nøjagtigt beskrev, hvad de ville have, jeg skulle lave. Så jeg sagde ja. Det er sådan, jeg kan lide at arbejde. Hvor skal vi hen, hvordan kommer vi bedst derhen, siger Rollason og fortæller, at han tidligere har afvist et tilbud fra England.

- Her bliver jeg ikke væk i mængden, jeg kan efterlade et aftryk og bliver ikke slugt af størrelsen på organisationen. Og Danmark har mange talentfulde svømmere.

De første tre uger i dansk tjeneste har han brugt på at observere og lære svømmerne at kende. For at bestemme, hvad der skal ændres, og hvad der skal bestå. Han har haft samtaler med svømmerne, blandt andre Jeanette Ottesen Gray, der ifølge ham stadig har mange gode år tilbage af karrieren.

- Jeg har fortalt dem, at der har været for meget fokus på resultaterne. Og ikke nok fokus på den proces der skal til, for at skabe resultater, siger han og varsler, at tiden frem til sommer er reserveret til at gennemføre forandringerne. 

Den første, store opgave for Shannon Rollason bliver langbane-VM i august. Et mesterskab de danske svømmere skal kvalificere sig til ved Danish Open i Bellahøj fra på tirsdag.

Dagens Gossip