Ny talibanleder kræver sammenhold i første udtalelse

Den nye talibanleder, Akhtar Mohammed Mansour, opfordrer til sammenhold i bevægelsen i sin første udtalelse, efter at Taliban i Afghanistan har udpeget ham.

Udtalelsen falder efter forlydender om splittelse, i kølvandet på at bevægelsens enøjede og tidligere leder, Mullah Omar, blev meldt død.

- Vi bør alle arbejde på at bevare sammenholdet. Splittelse i vore rækker vil kun glæde vores fjender og forårsage yderligere problemer for os, lyder det i en besked fra den nye leder, som er udgivet af bevægelsen.

Få timer efter udnævnelsen fredag satte magtfulde rivaler inden for det splittede Taliban spørgsmålstegn ved udvælgelsesprocessen med kritik om, at den var forhastet og forudindtaget.

Derfor er Mansours kommentarer tilsyneladende rettet mod at afværge, at gruppen bliver opsplittet på et tidspunkt, hvor der er en voksende uenighed rettet mod fredsforhandlingerne med den afghanske regering.

- Vores mål og slogan er at implementere sharia og et islamisk system, og vores jihad fortsætter, indtil det er gennemført, siger han videre i lydbeskeden.

Mansour ses som en pragmatiker og som fortaler for fredsforhandlingerne, hvilket har skabt håb om, at udnævnelsen kan bane vejen for en afslutning af den lange, blodige krig i Afghanistan.

Med udnævnelsen sluttede flere års mystik om den øverste ledelse af Taliban.

Forgængeren Mullah Omar blev adskillige gange tidligere rapporteret død. Blandt andet af Afghanistans efterretningstjeneste i 2011.

Han blev sidst set offentligt i 2001, da han gik i skjul under den amerikanske invasion i landet.

Akhtar Mohammed Mansour er født i slutningen af 1960'erne i en landsby i Kandahar-provinsen i Afghanistan. Han kæmpede i 1980'erne mod de sovjetiske invasionsstyrker sammen med blandt andre Omar.

Mansour blev udpeget som næstkommanderende i 2010.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip