Ny tolkning af regler rammer nyuddannede økonomisk

Nyuddannede, der har svært ved at komme i arbejde, er kommet i klemme i forhold til, om de kan modtage dagpenge, efter de har afsluttet deres uddannelse.

Stik imod den vejledning, som de har fået fra a-kasserne, kan de nyuddannede nemlig ikke få dagpenge på dimittendvilkår som er en måned efter endt uddannelse, skriver Avisen.dk.

På baggrund af en vejledende udtalelse fra Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA) og en ny afgørelse fra Ankestyrelsen er der nemlig blevet ændret på en mere end 30 år lang praksis for, hvornår nyuddannede har ret til dagpenge.

A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, slår nu alarm i et brev til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

- Vi står nu og her med nogle nyuddannede, som ikke har den ret til dagpenge, som de havde regnet med, og som vi har vejledt dem om, siger Ingmar Jørgensen, juridisk chefkonsulent i AK-Samvirke til Avisen.dk.

Ifølge lovgivningen skal man have gennemført en uddannelse på mindst 18 måneder, hvis man som nyuddannet skal kunne optjene dagpengeret efter de særlige dimittendvilkår.

Men hidtil har det været administreret på den måde, at det gælder for alle uddannelser, som færdiggøres på tre semestre.

Uddannelserne varer imidlertid ofte 17 måneder. Det er for eksempel tilfældet, hvis man starter på en uddannelse i midten af januar og går op til den afsluttende eksamen i slutningen af juni året efter - det vil sige efter 17 måneder.

Men nu skal det tages helt bogstaveligt, at en uddannelse skal vare i mindst 18 måneder, for at man har ret til dagpenge efter dimittendsats. Ifølge en opgørelse fra a-kasserne vil cirka 2300 nyuddannede komme i klemme hvert år på grund af den nye fortolkning.

Praksisændringen rammer en bred vifte af uddannelser; blandt andet professionsbachelorer, webintegratoruddannelsen og lærlinge på erhvervsuddannelser, hvor der er givet merit.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, slår fast, at det "ikke er tilfredsstillende", at studerende har fået forkert vejledning om deres ret til dagpenge.

Man han vil ikke love a-kasserne og de studerende hurtig handling for at ændre på den nye praksis.

- Vi skal se på hele dagpengeområdet samlet, når Dagpengekommissionens rapport kommer til efteråret, og så vil det være naturligt også at drøfte det her. Tiden er ikke til at lave lovmæssige ændringer nu, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip