Ny transportminister: Kystbanen skal ud af Sverige

Skrevet af admin

06/02/2014

Dagens topnyheder

Kystbanen skal ikke i udbud de næste fem år. I stedet skal ruten omlægges, så togene fra Helsingør ikke længere fortsætter til Sverige, men i stedet drejer mod vest i København og ud på Sjælland.

Det varsler den nye transportminister, Magnus Heunicke (S), som forventer, at en omlægning af Kystbanen kan give flere tog til tiden.

- Der er for mange forsinkelser på Kystbanen, og hver tredje forsinkelse skyldes hændelser i Sverige, påpeger ministeren over for Ritzau.

Han fremhæver et kuriøst eksempel:

- Det sidste halvandet år er der 56 tog, der på vej til Danmark har ramt en elg i Sverige og er blevet helt eller delvist aflyst. Det kan vi ikke være tjent med.

- Det er meget vigtige tog for den danske pendlertrafik, og de skal ikke være afhængige af, hvad der sker i de svenske skove, fastslår ministeren.

Han lover samtidig, at en omlægning af Kystbanen ikke vil betyde færre tog til lufthavnen i Kastrup.

Kystbanetrafikken blev i 2009 udliciteret til DSBFirst, som siden har skiftet navn til DSB Øresund, men før jul annoncerede daværende transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), at strækningen ikke skulle udbydes på ny.

I stedet vil kørslen fra 2016 blive overdraget til DSB.

Den beslutning er Magnus Heunicke enig i, og det vil han torsdag meddele på et samråd om Kystbanen, som Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har indkaldt til.

Ministeren understreger dog, at fravalget af et nyt Kystbane-udbud ikke skal ses som en generel modstand mod udlicitering af jernbanetrafik.

- Det her er ikke en ideologisk eller værdipolitisk markering. Det er en fuldstændig praktisk beslutning.

- I de næste fem år vil det være at gøre Kystbanen en bjørnetjeneste, hvis vi udbyder den, siger Magnus Heunicke.

Spørgsmål: Skal Kystbanen udliciteres, når omlægningen er på plads?

- Det har jeg ikke gjort min stilling op i forhold til.

Spørgsmål: Hvad er din holdning til udlicitering på jernbanen generelt?

- Det vil jeg ikke præcisere på nuværende tidspunkt, meddeler ministeren.

/ritzau/