Ny trend: Chefen vil have dig til at gå mere på toilettet

At stillesiddende arbejde giver en forhøjet risiko for diverse livsstilssygdomme, ligesom der også er en øget risiko for arbejdsskader, er en kendt sag.

Med et nyt koncept kaldet ’nudging’ vil arbejdsgiverne nu forsøge at få os til at bevæge os mere i løbet af en arbejdsdag, eksempelvis ved at få os oftere på toilettet. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø i denne måned.

Her er grundene til, at kvinder småspiser for meget, mens de er på job. Se dem på Femina.dk

Du skal gå mere på toilettet

Hvis der står en kande vand ved siden af frugten, så drikker vi sikkert noget af det, og hvis vi drikker mere vand, end vi plejer, så går vi også mere på toilettet.

Dermed får vi lettet os flere gange fra kontorstolen i løbet af en arbejdsdag. Det er logikken og en af ideerne fra to nudge-designere fra firmaet Stupid Studio, som har udviklet en række forslag til, hvordan vi kan bevæge os mere på arbejdspladsen.

– Når man vil ændre folks vaner på arbejdspladsen, kan man benytte sig af eksisterende systemer, der allerede virker. Det, der står i vores synsfelt, spiser og drikker vi mere af, siger Sille Krukow, nudge-designer for Stupid Studio, til Magasinet Arbejdsmiljø.

Fem vaner du skal ændre, hvis du vil leve længere. Se mere på Femina.dk

Hjælp til selvhjælp

Det er Branchearbejdsmiljørådet for Finans/Offentlig Kontor & Administration, der har bedt de to nudge-eksperter om at lave de motiverende forslag, og formålet er, at vi selv skal være med til at forebygge arbejdsskader ved at bevæge os noget mere.

De metoder, der er blevet brugt indtil nu, har ikke været effektive nok.

– Nudge-teorien bygger på viden om, at vores hverdagsadfærd ofte er pragmatisk og ikke så reflekteret som tidligere antaget. Så undervisning, brochurer, kampagner, apps og film virker meget sjældent, fordi vi som mennesker er dårlige til at omsætte den viden, vi får, til egentlig handling, forklarer Sille Krukow.

Vi har brug for et skub

Nudge betyder groft oversat fra engelsk et lille puf. Et nudge er et forsøg på at påvirke menneskers valg og adfærd, så det gør, det man har bestemt, de skal gøre. Nudging kan altså bl.a. bruges på arbejdspladserne til at få folk til at have en bedre adfærd.

Foreløbigt skal nudging afprøves på to unavngivne kontorarbejdspladser herhjemme, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Skrevet af Lisbeth Madsen,NewsDesk,  Aller Media

Dagens Gossip