Ny undersøgelse af brand på Scandinavian Star fremlægges

Skrevet af admin

09/08/2016

Dagens topnyheder

Politiet i Oslo præsenterer tirsdag klokken 13.00 resultaterne af en ny efterforskning af branden om bord på Scandinavian Star i 1990, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Passagerskibet var på vej fra Oslo til Frederikshavn 7. april 1990, da en brand om bord kostede 159 mennesker livet.

Efter at pårørende til de omkomne havde kæmpet en årelang kamp, blev det i 2014 besluttet, at en begrænset efterforskning skulle genoptages.

Efterforskningen har primært beskæftiget sig med skibets uafklarede økonomiske forhold, og om hvorvidt branden var påsat.

Tirsdag vil politiet i den norske hovedstad gennemgå resultaterne af efterforskningen.

Der har tidligere været mange spekulationer om, at branden var påsat, og at hele katastrofen drejede sig om forsikringssvindel.

Blandt andet har Flemming Thue Jensen, den danske forhenværende hovedundersøger, offentligt påstået, at besætningsmedlemmer antændte branden på skibet.

Den pensionerede skibsinspektør forklarede i februar blandt andet, hvordan sengebunde af jern forhindrede en branddør i at lukke.

Dermed kunne branden sprede sig op i skibet. Ilden fik luft, da en særlig skibsklods var placeret, så den kunne holde en skydedør til vogndækket åben.

Teorien har fået endnu mere vind i sejlene, fordi der i 1980'erne havde været mange mystiske skibsbrande hos selskaberne bag Scandinavian Star.

I februar sidste år vedtog Stortinget, at sager om mordbrand ikke kan forældes.

Det betyder, at en eventuel brandstifter om bord på Scandinavian Star kan straffes, selv om det er mere end 25 år siden.

Både danske og norske pårørende har kritiseret myndighedernes behandling af sagen.

Kun tre personer blev idømt et halvt års fængsel for manglende sikkerhed om bord på skibet.

/ritzau/