Ny undersøgelse: Cigaretter skader tre gange mere end e-cigaretter

En ny undersøgelse, lavet af en række forskere, blev den 16 oktober bragt af International Journal of Environmental Research and Public Health. Undersøgelsen viste, at tobakscigaretter mindst er tre gange så skadelige i forhold til e-cigaretter.

Men det afhænger af, hvilke smagsvarianter af e-cigaretter der er tale om, og hvorvidt det er med eller uden smag. Mængden af nikotin ændrer ikke på skadeligheden. Det er udelukkende smagen, fortæller Niels Lindblad Johansen fra xsmoke.com.

Læs også: E-cigaretten slår nikotinplastret

I undersøgelsen brugte man e-væske med et indhold af nikotin imellem 6 til 24 mg/ml. Man benyttede 20 forskellige typer e-væske, hvortil de mest udbredte og kendte modeller blev anvendt. Man gjorde netop dette, for at kunne opnå et realistisk billede som muligt. Samtidig anvendte man  e-cigaretterne ligesom en normal damper ville gøre det.

I undersøgelsen har man benyttet en basevæske, som bestod af helholdsvis 50 procent glycerol og 50 procent propylenglycol. For at kunne sætte det op imod tobakscigaretter, tog man røgen fra tre forskellige slags tobakscigaretter, og samlede dette til en væske.

Denne væske fra tobakscigaretterne, blev fortyndet med 12,5 procent førend undersøgelsen var mulig.

Til alle væskerne blev der tilført dyrkede celler. Det var kun 4 ud af de 20 e-væsker, som blev påvirket negativt, altså var disse cykotoksiske.

Dansk e-Damper Forening: E-cigaretter er ufarlige

Forsøget underbygger påstanden om, at sundhedsfaren ikke stammer fra de oprindelige stoffer fra e-væsken (propylene glycol eller glycerol). Men i stedet var det smagen og tilsætningsstofferne.

- Det er et spændende resultat vi ser her, som virkelig sætter EU-paralementets nyeste beslutning om afskaffelse af forskellige smagsvarianter lidt i relief. Det er lidt mystisk at smagsvarianterne bliver forbudte, når det så viser sig at tobakcigaretter faktisk er mere end tre gange så skadelig, som visse varianter af smag. Burde man så ikke også forbyde tobakscigaretter?, spørger Niels Lindblad Johansen.

- Resultatet viser endnu engang, at væsker til e-cigaretter er mindre skadelige end almindelige cigaretter, siger Dr. Farsalinos i forbindelse med undersøgelsen.

Læs også: Ny undersøgelse glæder e-dampere

- Man kan så spørge sig selv, om det ikke ville være nemmere helt at fjerne de forskellige smagsvarianter fra e-cigaretter. Det ville om ikke andet mindske skadeligheden mere, siger Niels Lindblad Johansen.

Mange anvender dog kun e-cigaretter som et erstatningsprodukt, netop fordi de har mulighed for at skifte over til en smag der tiltaler dem, mener Niels Lindblad Johansen fra xsmoke.com.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip