Ny undersøgelse slår fast: Blondiner er ikke dummere end brunetter

Skrevet af Morten Larsen

22/03/2016

Dagens topnyheder

Hvordan får du glimtet frem i en blondines øjne?

Du lyser med din lommelygte ind i hendes øre...

Sådan lyder en af de utallige blondine-vittigheder, der i årevis har været med til at fodre den stereotypiske opfattelse af, at kvinder med lyse hårlokker er dummere end brunetter.

Forestillingen om den dumme blondine kan nu lægges i graven, da en undersøgelse har kigget nærmere på omkring 11.0000 kvinders hårfarve og deres gennemsnitlige IQ.

Forskere fra The Ohio State University har med hjælp fra en gammel spørgeundersøgelse fundet ud af, at kvinder med en naturlig blond hårfarve har en højere gennemsnitlig IQ end kvinder med brune, røde eller sorte lokker på hovedet.

Jay Zagorsky er en af forfatterne bag den opsigtsvækkende undersøgelse, og han kan ikke se det sjove i de gamle vitser om blondiner.

For selvom de gamle jokes kan virke harmløse, så har de en række konsekvenser i den virkelige verden, mener han.

Læs også: Blondiner er de nye terrorister

- Forskning viser, at stereotyper ofte har en indvirkning på jobansættelser, forfremmelser og i andre sociale sammenhænge, siger Jay Zagorsky til videnskabssiden PsyPost.

Han kalder studiet et bevis på, at der ikke burde være nogen diskrimination mod blondiner baseret på deres intelligens.

Undersøgelsen viser faktisk, at den gennemsnitlige IQ for blondiner faktisk var lidt højere end andre kvinder, hvilket dog ikke får hovedforfatteren bag til at sige, at blondiner faktisk er klogere end andre.

- Jeg tror ikke, man med sikkerhed kan sige, at blondiner er klogere end andre, men man kan i hvert fald sige, at de ikke er dummere, lyder konklusionen fra Jay Zagorsky.

Studiets data stammer fra en national spørgeskemaundersøgelse fra 1979.

I alt 10.878 amerikanske kvinder mellem 14 og 21 år tog IQ-testen, og deltagerne blev erfterfølgende spurgt om deres naturlige hårfarve.

Det viste sig, at blondiner havde en gennemsnitlig IQ på 103.2, mens brunetterne lå på 102.7.

Det gennemsnitlige tal var 101.2 for de rødhårede, mens de sorthårede måtte tage til takke med et gennemsnit på 100.5. 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler: