Ny viden kan ændre praksis ved bypass-operationer

Man kan spare 10.000 kroner pr. operation, hvis man lader patientens hjerte stå for iltningen af blodet i lungerne i stedet for at lade en maskine gøre det.

Det viser en ny undersøgelse, som er gennemført i samarbejde mellem hjertekirurger fra Aalborg, Odense, Aarhus og Gentofte.

Forskningen har tidligere konkluderet, at de to metoder er lige sikre ud fra et patientsikkerhedsmæssigt synspunkt, men nu står det klart, at den ene metode er lidt billigere end den anden.

Udgifterne for operation med hjerte-lunge-maskine er i gennemsnit 148.940 kroner, mens det koster 138.693 kroner for en operation uden brug af maskinen.

Den væsentligste del af forskellen skyldes forskel i indlæggelsestid i forbindelse med operationen og antallet af genindlæggelser med hjerte- eller lungesygdom.

Til gengæld viser det sig, at patienterne, der har været opereret ved brug af maskinen, har en »marginalt bedre« livskvalitet, når der efterfølgende følges op på behandlingen og spørges til patienternes livskvalitet.

Formand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), kalder forskningsprojektet interessant.

»Vi ved, at økonomien i sundhedsvæsenet bliver stram i årene fremover. Derfor er det vores opgave at få så meget sundhed ud af hver eneste skattekrone som muligt uden at gå på kompromis med kvaliteten. Hvis der findes to behandlingsformer, der er stort set lige gode for patienten, så er det klart, at vi skal forholde os til, hvad der samlet set er mest skånsomt for patienten og mest samfundsøkonomisk fornuftigt,« siger han.

Poul-Erik Svendsen mener, det er nyttigt at undersøge, hvor man får mest sundhed for pengene.

»Når vi indfører ny behandling, kan det være nyttigt at se, hvor meget mere sundhed vi rent faktisk får for pengene, og dette projekt viser, at vores fagfolk også har det aspekt i tankerne. Samtidig er det godt at se, hvordan ny viden er blevet til i samarbejde på tværs af regionerne,« siger Poul-Erik Svendsen.

Der udføres cirka en million bypass-operationer om året rundt om i verden.

Dagens Gossip