Ny ydelse er en kæp i hjulet på seniorjobbet

Den nye arbejdsmarkedsydelse har store kontante konsekvenser for ledige ældre, der får udskudt deres ret til et velbetalt seniorjob i op til 15 måneder.

Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

Arbejdsmarkedsydelsen indføres fra årsskiftet som en redningskrans til dem, der falder ud af dagpengesystemet. Ydelsen er på niveau med kontanthjælpen, det vil sige 10.595 kroner om måneden for ikke-forsørgere.

Hidtil har ledige seniorer med mindre end fem år til efterlønsalderen kunnet gøre krav på et seniorjob til overenskomstmæssig løn, så snart de har opbrugt dagpengene. Men nu skal de først på arbejdsmarkedsydelsen i op til 15 måneder.

Ifølge beregninger fra a-kassernes sammenslutning, AK-Samvirke, betyder det et gennemsnitligt tab i månedlig bruttoindkomst på 13.692 kroner.

Hos landets a-kasser og fagforeninger vækker det vrede, at præmisserne for seniorjob ændres kort tid efter, at danskerne skulle tage stilling til, om de ville blive i efterlønsordningen, der er en forudsætning for at kunne få et seniorjob.

Morten Thiessen, formand for arbejdsmarkedsudvalget i Ingeniørforeningen, IDA, siger til Jyllands-Posten:

- Jeg synes, at det er tæt på bondefangeri. Mange af disse mennesker valgte at blive i efterlønsordningen netop på grund af muligheden for at få et seniorjob. Det bliver de så snydt for nu. Det virker som om, at man har solgt den samme hest to gange.

Regeringen har imidlertid ikke planer om at ændre noget, siger De Radikales beskæftigelsesordfører, Nadeem Farooq.

- Jeg er helt med på, at man kan have den forståelse, at nu har præmisserne ændret sig, men omvendt har vi også stået over for en kæmpestor udfordring med at sikre forsørgelse til en meget større gruppe borgere, siger han til Jyllands-Posten.

Ordføreren henviser dermed til, at udskydelsen af seniorjob er med til at finansiere arbejdsmarkedsydelsen.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet betyder arbejdsmarkedsydelsen, at antallet af seniorjobbere reduceres med 3200 personer, og at udgifterne falder med 1,1 milliarder kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip