Nyåbnet fixerum skaber glæde

»Det er et kæmpe fremskridt for både stofmisbrugerne og for samfundet, at det efter mange års kamp endelig er lykkedes at få etableret stofindtagelsesrum, hvor stærkt afhængige misbrugere under kontrollerede forhold kan tage deres stoffer,« siger hun.

Også i det nyåbnede fixerum i Mændenes Hjem i Lille Istedgade, glæder man sig over at kunne styrke nærmiljøet og hjælpe områdets stofafhængige.

»Vi kommer i positiv kontakt med de mennesker, der har et afhængighedsproblem, og derigennem kan vi hjælpe dem, så de for eksempel kan lære at tage stofferne på den mest hensigtsmæssige måde. Vi kan undgå overdoser, og vi får misbrugerne væk fra gaden,« forklarer forstanderen for Mændenes Hjem, Ivan Christensen.

Det er netop hensigten, at der med etableringen af fixerummene skal dannes trygge miljøer, hvori stofmisbrugere blandt andet kan få vejledning til at tage deres stoffer mest hensigtsmæssigt, sterile remedier og bortskaffe det farlige affald.

»De foreløbige erfaringer fra Danmarks første stofindtagelsesrum i København er meget positive. Der er reddet mange liv, fordi kvalificeret personale har kunnet hjælpe stofmisbrugere, der har fået en overdosis. Og der er færre kanyler og narkoaffald i gaderne til stor glæde for beboerne,« siger Astrid Krag.

I Aarhus har man også udnyttet de gode resultater fra fixerummene i København og Odense. Og derfor åbner der et nyt stofindtagelsesrum i Aarhus Midtby til november. Dog peger Rådmand for Magistratsafdelingen Sociale Forhold i Aarhus Byråd, Hans Halvorsen (S), på, at der mangler omkring 2,5 millioner kroner til at kunne drive fixerummet i fremtiden.

»Jeg ser gerne, at folketinget bakker op om de her tiltag, og at de også er med til at finansiere det ude i kommunerne. Vi har økonomi til at køre stofindtagelsesrummet i indeværende år. Hvordan det kommer til at se ud til næste år afhænger af de kommende budgetforhandlinger, der finder sted her i september,« siger Hans Halvorsen og understreger, at der dog ikke umiddelbart er flere fixerum på vej i Aarhus.

Dagens Gossip