Nybagte mødre stuves sammen på Rigshospitalet

Forholdene er helt uacceptable, mener jordemødre og sygeplejersker.

»Når vi nu ved, hvor ekstremt vigtige de første timer og døgn efter en fødsel er for tilknytningen mellem mor og barn og for at få amningen i gang, så er det uantageligt at ligge på en firesengsstue,« siger Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo, der fortsætter:

»Det er livsvigtige timer og dage efter et barns fødsel. Ikke kun på overlevelsesplanet, men for det lange forældreforløb. Og det er altså vigtigt, at man håndterer disse dage og indtryk rigtig grundigt«.

Dansk Sygeplejeråd bakker op om kritikken af forholdene på Rigshospitalet, hvor der hvert år er omkring 6.000 fødsler.

»Når man bliver forældre, har man brug for ro, men med for lidt plads gives der jo ikke ro til meget privatliv,« siger kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i hovedstaden, Vibeke Westh.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Knap én gang om måneden får Rigshospitalet klager over flersengsstuerne, vurderer hospitalet, men der er ingen udsigt til bedring nu og her, lyder det fra Region Hovedstaden. Regionen har ellers et mål om enestue i de første to døgn efter fødslen til alle førstegangsfødende og fødende med komplikationer, skriver Politiken.

De henviser til planerne om at udbygge Rigshospitalet, hvilket tidligst er færdigt om fem år.

»Det kommer til at tage tid, men det er helt klart en prioritet, at mor, barn og familie kan være sammen i de første vigtige døgn. Det er meget stressende for dem, og også antiklimaks for faren at måtte tage hjem. Problemet er, at de gamle hospitaler ikke er bygget til den aktivitet. Det er noget gammelt bras«, siger politisk leder for SF i hovedstaden Lise Müller.

Hun vil nu spørge regionens administration om, hvorvidt der kan skabes midlertidige forbedringer, mens man venter på nybyggeriet.

Dagens Gossip