Nye 800.000 biler i VW-koncernen fusker med CO2-udslip

I kølvandet på VW-koncernens skandale med snydesoftware i dieselmotorer, mener den tyske bilproducent efter en intern undersøgelse, at der også er problemer med CO2-udslip i flere andre motorer, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Ifølge den nuværende viden kan 800.000 af Volkswagen-koncernens køretøjer være berørt, hedder det i en erklæring, der tirsdag aften er udsendt af koncernledelsen i Wolfsburg.

- De økonomiske risici vil ifølge det første estimat andrage omkring to milliarder euro (15 milliarder kroner), hedder det videre i erklæringen.

I første ombæring handlede udslipsaffæren om kvælstofilte, NOx. I september erkendte virksomheden, at den ved hjælp af software havde manipuleret med resultaterne af dieselmotorernes udslip i prøvestanden.

Softwaren gik i sparemodus i en testsituation. Den affære har allerede kostet VW-koncernen 6,5 milliarder euro, skriver dpa.

Som led i den løbende vurdering af alle processer og procedurer for dieselmotorer noterer VW sig, at der i forbindelse med CO2-certificering af visse bilmodeller forekom lavere CO2-værdier og dermed også lavere brændstofforbrug.

Det overvejende flertal drejer sig om dieselmotorer, men det betyder samtidig, at benzinmotorer også kan være berørt af de seneste opdagelser.

- Direktionen for Volkswagen AG beklager dybt de konstaterede faktiske forhold og understreger, at den valgte vej med oplysning og gennemsigtighed konsekvent vil blive fulgt, hedder det videre i erklæringen, der understreger, at sikkerheden ikke er berørt.

Det er ifølge VW ikke muligt på nuværende tidspunkt at komme med et bud på omfanget af uregelmæssigheder. Men Volkswagens bestyrelse vil gå i dialog med de relevante myndigheder om konsekvenserne.

- Jeg ser det som et klart tegn på, at nu skal der ikke bare ryddes op, men der skal ryddes helt op hos Volkswagen. Alt bliver vendt og efterset, siger VW's pressechef i Danmark, Søs Righolt og tilføjer:

- I takt med, at vi får nye informationer fra Tyskland, følger vi op, så vi kan servicere vores kunder i Danmark og foretage os det fornødne, siger hun.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip