Nye atommagter kan være hurtige på aftrækkeren

Det er de nye og forholdsvis ustabile lande som Nordkorea, Pakistan, Indien og Kina, der er i gang med en stor oprustning, skriver Sipri, der mandag offentliggør en årsrapport, hvor man for første gang sætter tal på, hvor mange atombomber Nordkorea er i stand til at fremstille.

»Vi anslår, at Nordkorea kan fremstille seks-otte atombomber,« lyder det fra seniorforsker Shannon Kile, der står for instituttets opgørelse over verdens atomarsenal.

Det er dog uvist, hvornår Nordkorea kan have bomberne klar.

Shannon Kileer er ud over Nordkorea især bekymret for oprustningen i Pakistan og Indien, der i årevis har været på kanten af krig mod hinanden.

»De to lande har gang i en atomoprustning i slowmotion. Pakistan bygger taktiske atomvåben til brug på slagmarken mod Indien og er i gang med at sænke grænsen for, hvor og hvornår man kan bruge dem. Vi forudser, at Indien og Pakistan inden for de næste 10 år vil have flerdoblet deres arsenaler.«

Hos Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, er gæsteseniorforsker John Kierulf af samme opfattelse.

»Det går den forkerte vej i Indien, Pakistan og Kina, ligesom udviklingen i Nordkorea og Iran bekymrer,« siger John Kierulf, der indtil januar i år var dansk nedrustningsforhandler i Udenrigsministeriet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip