Nye boligtal skaber håb om fremgang

Danmarks Statistik har systematisk og i flere år undervurderet boligprisernes udvikling. Måned efter måned har det først blevet sagt, at priserne på især parcelhuse var faldet, men tallene er så senere blevet justeret så meget op, at det er endt med en lille prisstigning.

Det er der nu rettet op på, og derfor viser de nye tal nu, at boligpriserne rent faktisk steg svagt fra midten af 2012 til januar 2013 med omkring 2,5 til 3,5 procent . Det er et noget andet billede, end der før og ellers er blevet tegnet af boligmarkedet for enfamilieshuse i den periode.

»Det er rigtig godt, at der er kommet en ny og bedre statistik på dette område. Boligmarkedet og især boligpriserne har historisk har været en yderst god indikator for den samlede økonomiske udvikling. Derfor skaber de nye tal håb om, at lidt bedre tider nu er på vej,« siger Frederik I. Pedersen, der er chefkonsulent hos AE-rådet.

Han tilføjer, at hvis boligpriserne reelt begyndt at stige, så er det noget som forhåbentlig vil smitte positivt af på de danske forbrugers forbrugs og investeringslyst. Det har de senere år ligget underdrejet selv om renten er historisk lav, selv om der er udbetale 28 milliarder kroner i efterlønspenge, selv skatten fra nytår er sat lidt ned og selv om mange de senere år har sparet uhyre store summer sammen.

AE-rådet vurderer på baggrund af de nye og reviderede tal, at bunden kan være passeret på det danske boligmarked, sådan at det nu begynder at gå lidt bedre med flere handler og lidt højere priser.

»Vores hovedscenario indebærer svagt stigende boligpriser i år og de kommende år. Men de øvrige indikatorer så som antallet af ledige boliger, liggetider og antal handler peger samtidig på, at vi er et godt stykke langt fra normale tilstande på det danske boligmarked,« siger Frederik I. Pedersen.

Seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høgeh vurderer også, at boligmarkedet stille og roligt går den rigtige vej, men dog i et lavt gear.

»Boligmarkedet er inde i en stille og rolig stabiliseringen. Den vil sandsynligvis ende med, at boligpriserne er steget lidt, når året er omme. Men der er fortsat langt op til aktiviteten de gode år,« siger Mikkel Høegh.

Stiger den økonomiske usikkerhed igen eksempelvis som følge af ny gældsuro i Europa, eller begynder de danske renter at stige, kan der dog hurtigt komme et nyt tilbageslag. Det er i hvert fald svært at få øje fundamentale forhold, der trak boligpriserne ned i gennem 2011 - ud over den generelle økonomisk usikkerhed og tilbageholdenhed.

Der findes muligvis også et opsparet flyttebehov hos mange, efter flere års stilstand på boligmarkedet. Det kan blive aktiveret og sætte gang i ganske mange handler, når den økonomiske situation tegner mere stabil.

Den løbende undervurdring af tallene hos Danmarks Statistik skyldes især, at dyre boliger er blevet tinglyst senere end billige. Måske fordi de store og dyre typisk har krævet bistand fra en advokat eller andet, som har forsinket tinglysningen. Det betyder, at der har været en overvægt af mindre og billige huse i de førsteoptællinger af boligprisernes udvikling, mens de dyrere huse først er kommet med senere og så har ført til en oprevidering af tallene.

Dagens Gossip