Nye data bekræfter: Spanien er ude af recession

Spanien halter ud af recessionen i årets tredje kvartal, og inflationen tog af, viser nye data fra det statistiske kontor.

Der er dermed skabt grundlag for en gradvis genopretning af det almindelige forbrug, selv om krisen langt fra er ovre.

De ny tal fra det statistiske kontor INE viser, at væksten i bruttonationalproduktet var på 0,1 procent fra juli til september, hvormed recessionen officielt er ovre.

Den spanske økonomi har været i tilbagegang eller nærmest stillestående siden 2008, hvor en boligboble brast og kastede millioner ud i arbejdsløshed.

- Væksten synes at være forårsaget af den eksterne sektor, hvilket er opmuntrende, og i erhvervslivet synes prognoser at bekræfte, at det vil fortsætte i denne retning i den kommende tid, siger økonomen Ben May fra Capital Economics.

INE bekræfter, at produktionen i tredje kvartal har været i vækst i kraft af eksportsektoren, som er det eneste område, der har været i fremgang siden krisens begyndelse ud over turistindtægterne, som er gået frem på grund af tiltagende uro i Mellemøsten og Nordafrika.

Spaniens centralbank siger, at der stadig forsvinder arbejdspladser på arbejdsmarkedet, men at det nu sker i det laveste tempo siden krisens start.

Spanien har et meget stort problem med arbejdsløshed, som i årets andet kvartal var 26,3 procent. Ungdomsarbejdsløsheden er 56 procent.

Trods krisen har Spanien klaret sig uden at få store økonomiske indsprøjtninger, sådan som det blandt andet er sket for Grækenland og Portugal.

Dog blev eurozonen i fjor enige om at hjælpe spanske banker, der lå inde med dårlige lån på grund af den eksploderede boligboble.

Spanien er den fjerde største økonomi i eurozonen.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip