Nye elever på erhvervsskoler bliver ældre

Skrevet af admin

09/03/2014

Dagens topnyheder

Når Jens og Ida for første gang sætter deres ben på erhvervsskolen for at uddanne sig til pladesmed eller konditor, er de i gennemsnit fyldt 24,1 år. Da deres egne forældre tilbage i 1980’erne forfulgte drømmen om et svendebrev, var de kun 19 år.

Det viser nye beregninger fra den politisk uafhængige tænketank DEA - Danish Society for Education and Business - som Ugebrevet A4 har set nærmere på.

Gennemsnitsalderen for nystartede elever på erhvervsuddannelserne stiger markant, og fortsætter udviklingen, vil vi ikke kunne kalde erhvervsskoler for ungdomsuddannelser længe endnu, advarer direktøren i tænketanken, Stina Vrang Elias.

- Efterhånden som eleverne bliver ældre og ældre, er det måske en tilsnigelse at kalde erhvervsuddannelserne for en ungdomsuddannelse, siger Stina Vrang Elias til A4.

Der er stor forskel på, hvor gamle eleverne er på de enkelte erhvervsuddannelser, viser de nye tal, der bygger på registerdata fra Danmarks Statistik. DEA har koblet alder og valg af ungdomsuddannelse for alle, der er startet på en ungdomsuddannelse fra 1980 og frem til i dag.

Inden for bygge- og anlæg er en murerlærling i gennemsnit 21,3 år, når han i dag starter på erhvervsskolen. Men selvom murerlærlingen i dag er den yngste på erhvervsskolerne, så var en ny murerlærling i 1980’erne 17,5 år, når han startede på teknisk skole eller i mesterlære.

I den modsatte ende af skalaen befinder cykelsmed-lærlingen sig. Vedkommende er i gennemsnit 25,2 år ved uddannelsens begyndelse. Kun hver femte mekanikerelev kommer direkte fra folkeskolen, når denne første gang trækker i kedeldragt.

Men det er særligt elever, der uddanner sig inden for sundhed og pædagogik, der trækker gennemsnitsalderen på erhvervsuddannelserne op. I 2011 var eleverne på sosu-uddannelserne og pædagogisk-assistent uddannelserne i gennemsnit 29 år, da de havde første skoledag.

/ritzau/