Nye faglærte står nu også uden job

Andelen af nye smede, der går mindst 20 uger i ledighed, steg for eksempel fra cirka nul til knap 15 procent i perioden.

»Det er et nyt fænomen, at de faglærte og professionsuddannede også ser ledighed for nyuddannede i dette omfang. Men det er vigtigt at sige til mureren og maskinmesteren, at selv om også de har svært ved at få et job lige nu, er deres chancer på arbejdsmarkedet stadig meget større, end hvis de ikke havde taget en uddannelse. Og prognoserne viser stadig, at vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden,« siger senioranalytiker Mie Dalskov fra AE til avisen.

Formand Søren Olsen fra social- og sundhedsskolerne genkender en markant stigende ledighed for nyuddannede.

»Vi er begyndt at se færre ansøgere til SOSU-hjælper-uddannelsen, og jeg er overbevist om, at det skyldes, at rygterne om højere ledighed er nået frem til de unge,« siger han.

I alt er hver femte nyuddannede ramt af ledighed i flere måneder. I 2008 var kun fem procent af alle nyuddannede uden job i 20 uger. Akademikere har fortsat sværest ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og her er hver fjerde nyuddannede ledig i 20 uger eller mere.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet forklarer, at akademikere ofte har sværere ved at finde et job, da mange ikke er i praktik på en arbejdsplads under uddannelsen. Ifølge ham skal nyuddannede dog først for alvor blive bekymrede, når de har været ledige over et halvt år, da de så risikerer at blive overhalet af et nyt hold med samme uddannelse:

»Men modsat akademikeren behøver det ikke at være sværere for tømreren at få job, fordi han går ledig i et år eller to efter sin uddannelse. Han kan sagtens blive ansat alligevel, når konjunkturerne vender«.

Henning Jørgensen understreger, at man ikke kun kan se den højere ledighed for nyuddannede som et resultat af den økonomiske krise. Han påpeger over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at omfanget af optagne på mange af velfærdsuddannelserne er bestemt af politikerne, og hvis der opstår ledighed, er det udtryk for, at optaget ikke er justeret korrekt i forhold til, hvor mange job der er i den offentlige sektor.

»Når sygeplejersker og andre oplever højere ledighed, er det, fordi de næsten kun finder job i det offentlige, og når den offentlige sektor ikke vokser, som den har gjort, så vil der opstå ledighed for disse faggrupper,« siger han til avisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip