Nye fejlbehæftede vurderinger på vej til danske boligejere

På et lukket møde i Skat i fredags mødtes direktør i Skat Jesper Rønnov Simonsen med en række eksperter. En af dem, lektor i skatteret Torben Bagge, forklarer, at Skat til oktober kommer på en umulig opgave, når de skal foretage de offentlige ejendomsvurderinger for 2013.

»Der er ingen tvivl om, at de vurderinger, der kommer 1. oktober, vil være voldsomt fejlbehæftede. Med det system, Skat anvender, er det umuligt at lave retvisende ejendomsvurderinger. Det er et stort problem,« siger Torben Bagge.

På mødet forklarede Skats direktør Jesper Rønnov Simonen, at der stadig er store problemer med ejendomsvurderingerne. Med på mødet var også skattepartner i KPMG Claus Pedersen. Han understreger, at intet tyder på, at de nye vurderinger bliver mere præcise end vurderingerne fra 2011, hvor fire ud af ti boliger blev vurderet for højt.

»Med det system, man har til rådighed, er det stort set umuligt at ramme plet, når man skal fastsætte værdien af borgeres ejendomme. Intet tyder på, at vurderingerne vil være mere præcise end i 2011,« siger han.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

I 2002 besluttede den tidligere VK-regering at flytte ejendomsvurderingerne fra kommunale vurderingsmænd til Skat og Skatteministeriet. I dag fastsættes værdien af en ejendom maskinelt ud fra forskellige faktuelle oplysninger, som Skat indhenter. Ifølge Rigsrevisionen har den praksis betydet, at tusindvis af borgere siden 2003 kan have betalt for meget eller for lidt i boligskat.

Udsigten til, at de nye vurderinger ikke bliver bedre, får flere partier til at råbe vagt i gevær. Kan Skat ikke garantere retvisende vurderinger, bør man helt aflyse ejendomsvurderingerne for 2013, mener de Konservative.

»Vi synes, at man skal lade være med at lave en ny ejendomsvurdering. Det vil skabe mere forvirring. Hvis ikke man har et system, der rammer rigtigt, risikerer man igen at have et system, der rammer for højt i fire ud af ti tilfælde, sådan som Rigsrevisionen påpeger. Det vil bare være en maskinel fremføring, og der vil ikke være mennesker ude at se på det,« siger erhvervsordfører Brian Mikkelsen (K).

Han bakkes op af Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), der foreslår, at skatteministeren udskyder vurderingerne et år. Skatteordfører i Liberal Alliance, Ole Birk Olesen (LA), bakker ligeledes op, men går samtidig endnu videre:

»En løsning kan være, at man dropper 2013-vurderingerne og fortsætter med vurderingerne fra 2011 og så trækker 10 til 20 procent fra vurderingerne, så ingen vurderes for højt. Det kan være over hele linjen eller man kan gøre det i de områder, man ved er vurderet for højt.«

Skats øverste ledelse og Skatteministeriet er siden 2007 løbende blevet orienteret om konkrete fejl i Skats ejendomsvurderinger, men da der fra 2008-2011 var politiske overvejelser om at ændre eller helt at afskaffe de offentlige ejendomsvurderinger, blev der ikke iværksat tiltag til forbedringer af systemet før 2012, forklarer embedsmænd i Skatteministeriet til Rigsrevisionen.

Skatteekspert Claus Pedersen mener, det kan være fornuftigt at give Skat ro til at løse problemerne ved at aflyse de kommende ejendomsvurderinger, men understreger, at man skal tænke sig godt om, inden man begynder at sætte ejendomsvurderingerne fra 2011 ned.

»I sidste ende er det jo et politisk valg, hvad man vil gøre. Hvis man vælger at suspendere 2013 vurderingerne og tilmed skære 10 til 20 procent af alle vurderinger fra 2011, skal man være opmærksom på, at det kommer til at koste rigtig mange penge,« siger Claus Pedersen og tilføjer:

»Det er en næsten umulig opgave at udpege de grundværdier, der er vurderet for højt. Min vurdering er, at den øvelse vil skabe lige så mange udfordringer og problemer, som Skat allerede står over for.«

Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V), ønsker ikke at forholde sig til forslaget om at aflyse ejendomsvurderingerne og forklarer, at opgaven med at løse problemet med fejlbehæftede ejendomsvurderinger ligger i Skatteministeriet. I Enhedslisten er finansordfører Frank Aaen (Ø) langtfra afvisende over for forslaget.

»Det kan være, at det bliver nødvendigt at aflyse vurderingerne i denne omgang, men det må regeringen jo fortælle os. Det er ikke i sig selv nogen løsning, for så bærer man bare fejlene videre,« siger Frank Aaen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) forklarer til Berlingske, at Skatteministeriet i disse uger arbejder med en række modeller, som skal rette op på de fejlbehæftede ejendomsvurderinger. Han understreger dog, at det er »en øvelse, der både er praktisk og juridisk meget vanskelig at gennemføre, og hvor der ikke er nogle nemme løsninger.«

»Siden regeringen igangsatte en handlingsplan på området i 2012, har Skat arbejdet målrettet på at løfte kvaliteten af vurderingerne. Men det er et langt, sejt træk – og derfor vil jeg heller ikke på nuværende tidspunkt udelukke nogen løsninger. En suspensionsmodel i forhold til 2013-vurderingen er ikke uden problemer, men det er et af de spor, vi arbejder med,« lyder det fra Holger K. Nielsen i en skriftlig kommentar.

Dagens Gossip