Nye jobtal i USA afspejler økonomi i god form

Antallet af beskæftigede i USA voksede i januar med 257.000, viser tal fra det amerikanske arbejdsministerium. Dermed fortsætter den jobvæksten i USA med stabil styrke.

Men procentuelt stiger arbejdsløsheden til 5,7 procent fra 5,6 procent. Det kan ifølge cheføkonom Jacob Graven i Sydbank forklares med, at mange flere amerikanere har meldt sig på arbejdsmarkedet.

Med dagens jobtal er det overvejende sandsynligt, at den amerikanske forbundsbank i meget nær fremtid vil hæve renten.

De i forvejen positive tal for november og december er samtidig blevet opjusteret med yderligere 147.000 nye job.

Jacob Graven fra Sydbank mener, at de mange nye job i USA er et spejlbillede af, at amerikansk økonomi har lagt krisen bag sig.

- Vi forventer, at økonomien vil vokse med omkring tre procent i 2015. Det vil i givet fald være den højeste vækst i 10 år. Tiden er snart inde til at sætte renten op, der siden krisen ramte i 2008 har ligget på nul, siger Jacob Graven i en skriftlig kommentar.

I Danske Bank mener cheføkonom Steen Bocian, at tallene viser, at amerikansk økonomi i modsætning til europæisk økonomi er i god form.

- Tallet var en del bedre, end vi havde ventet - hvilket der jo kun grund til at glæde sig over. Da de historiske tal samtidig blev revideret kraftigt op - så må vi konstatere, at det amerikanske arbejdsmarked er overraskende stærkt, skriver Steen Bocian på mail.

Den stærke amerikanske økonomi taler ifølge cheføkonomen for en stærkere dollar, og det er godt for europæiske eksportører.

- Der er gode muligheder for at afsætte, da væksten og jobskabelsen er høj. Og man får samtidig en konkurrenceevnegevinst, hvis man skal konkurrere med amerikanske virksomheder, siger han.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip