Nye kostråd: Danskerne skal spise mere fuldkorn og mindre kød

»Der er ingen, der kan bruge ti løftede pegefingre til noget. Derfor har vi med de nye kostråd forsøgt at gøre forskningen tilgængelig og appetitlig for forbrugerne. Med kostrådene i hånden får de en brugbar guide til, hvordan de kan leve et længere og sundere liv. Uden hverken at være flerstjernet mesterkok eller ernæringsekspert,« siger fødevareminister Karen Hækkerup (S) i en pressemeddelelse i forbindelsen med offentliggørelsen af de nye kostråd.

Det er ikke overraskende, at det tidligere råd »spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag« er blevet revideret. Rådet har nemlig været stærkt kritiseret for at anbefale fødevare, der indeholder mange kulhydrater, der menes, at kunne medføre livsstilssygdomme, da kulhydrater, der ikke forbrændes, lagres som fedt i kroppen. Derfor lyder rådet nu i stedet, at man skal vælge fuldkorn.

Fødevarestyrelsen har også tilføjet et nyt kostråd om en begrænsning på indtaget af kød. Det bliver nu anbefalet, at danskerne erstatter dele af deres kødindtag med grøntsager, og at man undgår kødpålæg, der menes at være kræftfremkaldende.

»Det anbefales højest at spise 500 gram kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin og at vælge de magre kødtyper,« lyder det nye råd.

Anbefalingen om den reducerede mængde kød kommer, til trods for at madmoden den senere tid ellers har budt på det stenalderkostinspirerede Paleo-fænomen, hvor man rådes til, at spise meget kød.

»For hverdagens forbruger skal kostråd ikke være tung og utilgængelig videnskab, men brugbare retningslinjer, man kan følge eller lade sig inspirere af, når man står hjemme i køkkenet,« siger fødevareministeren.

Rådene om at spise rigeligt med grønsager og fisk er stadig på menuen. Og rådet om at sørge for at få rigelig med motion har heller ikke ændret sig.

Til gengæld byder de nye kostråd for første gang på anbefalinger om danskernes saltindtag: »Spis mindre salt«.

Dagens Gossip