Nye kostråd: Derfor skal du kun spise en skive kødpålæg om dagen

Fødevarestyrelsen har præsenteret ti nye kostråd, som du kan se her under.

Rådene er blandt andet, at vi skal spise mindre rødt kød, og mere fuldkorn.

Rådet om det røde kød rammer også vort forbrug af pålæg, som vi skal skære ned på.

LÆS OGSÅ: Sørg for at få dit daglige rugbrød

Faktisk anbefales det, at vi kun spiser en enkelt skive kødpålæg om dagen.

Og det i et land, hvor vi er vant til smørrebrød, roastbeef, rullepølse og meget andet i rigelige mængder.

Men det skal altså være slut nu, og årsagen er ganske enkel:

- Kødpålæg som for eksempel hamburgerryg og skinke skal man skære ned på, fordi det er forarbejdet kød, og det indeholder typisk rigtig meget salt. Og det ved vi, at vi får for meget af, siger Erik Jepsen, der er specialkonsulent i Fødevarestyrelsen til tv2.dk.

Han siger, at der simpelthen er en sammenhæng mellem indtaget af rødt kød og visse former for kræft.

Vurderingen er også, at et mindre indtag af salt, kan spare 1.000 danskeres liv om året.

Men hvad gør man så med pålæg i madpakken? Jo, brug gerne resterne fra aftensmaden, da der ofte er langt mindre salt i den, i forhold til det bearbejdede kødpålæg.

Hos pålægs-producenterne Tulip og 3-Stjernet er man klar over udfordringen, og her venter man blandt andet, at forbrugerne nok vil skifte mere over i retning af pålæg lavet af kylling.

LÆS OGSÅ: Derfor er du altid tørstig

FAKTA - HER ER DE TI NYE KOSTRÅD:

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv

Spis frugt og mange grøntsager

Vælg fuldkorn

Spis mere fisk

Vælg magre mejeriprodukter

Vælg magert kød og kødpålæg

Spis mindre mættet fedt

Spis mad med mindre salt

Spis mindre sukker

Drik vand

Hvad tænker du om de nye kostråd omkring pålæg? Skriv din mening her:

Dagens Gossip

Dagens TV