Nye krav om elbiler sætter farten ned i EU

Det er EU-landenes klare ønske, at der skal flere elbiler på vejene i Europa - de er bare ikke enige om, hvor hurtigt det skal gå.

EU's transportministre er på et møde torsdag ikke blevet enige om at sætte en minimumgrænse for, hvor hurtigt der skal stilles ladestationer op på de europæiske landeveje.

Det generer transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), da en konkret minimumgrænse netop har været et af Danmarks største ønsker.

- Det er lidt skuffende. Vi havde jo gerne set, at vi kunne få en form for minimumniveau for udrulning af en infrastruktur. Men det kunne vi ikke blive enige om, siger hun til Ritzau efter mødet.

Hun kalder det "hønen og ægget-diskussionen", om der skal stilles ladestationer op først, så folk køber elbiler. Eller om folk skal købe elbiler først, hvorefter man kan stille flere ladestationer op, når der bliver brug for dem.

Ud over antallet af ladestationer er et forslag om, at der skal være en fælles standard fra 2015 blevet sløjfet. Det var ellers med i EU-Kommissionens oprindelige forslag fra januar.

Kravet betyder, at alle elbiler og ladestationer skal fungere sammen uafhængigt af producent og model.

Dermed ønsker man at undgå problemet, der kendes fra mobiltelefoner, hvor opladere ikke kan bruges på tværs af mærker og modeller.

Ifølge Pia Olsen Dyhr har ministrene dog stadig planer om, at der skal indføres en fælles standard - bare ikke om en konkret deadline.

- Vi har stadig ambitionen. Og den bliver der arbejdet videre med. Men den er ikke så fast i kødet, og det er selvfølgelig ikke ambitiøst nok.

- Men der var et ønske rundt om bordet, og der var flere, der sagde, at vi har brug for en fælles standard. Men det kunne vi ikke nå frem til nu, siger hun.

Ministrene blev dog på mødet blevet enige om at indlede forhandlinger med Europaparlamentet.

De to parter skal nu forhandle en endelig lovtekst, før den kan træde i kraft.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip