Nye mål: Hver tredje storryger skal stoppe

Skrevet af admin

29/01/2014

Dagens topnyheder

Nikotintrangen kræver mindst 15 daglige cigaretter, og tørsten er først slukket, når genstandsgrænsen fortoner sig i beruselsen.

Syv nationale mål skal hjælpe danskerne af med deres usunde vaner og i løbet af 10 år få flere til at kvitte røgen og alkoholmisbruget og i stedet skrue op for den daglige motion.

- Jeg er overbevist om, at de fleste danskere ønsker at leve så længe som muligt uden at være tynget af sygdom og smerter. Mit største fokus er på en forebyggelsespolitik, der bakker op om danskernes egne ønsker og mål, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Tobaksrygning er især årsagen til, at levealderen herhjemme halter bagefter andre landes.

Mens en svensker eksempelvis i gennemsnit bliver 81,9 år, så må danskeren tage til takke med 79,9 år.

Derfor skal andelen af storrygere nedbringes med en tredjedel over de næste 10 år.

Et ambitiøst mål lyder det fra Danmarks Lungeforening, som glæder sig over, at regeringen har øje for den del af befolkningen, som trods kampagner og rygestoptilbud endnu ikke har slukket cigaretten.

- Vi har medlemmer med svær KOL, som fortsat ryger, selv om de ved, at rygestop ville være den bedste behandling. Der er brug for at udvikle nye metoder, der kan hjælpe dem og andre storrygere til at stoppe, siger Mette Gry Münchow, projektleder i lungeforeningen.

Men regeringen kommer ikke uden om samtidig at hæve prisen på cigaretter, for undersøgelser viser, at den især for unge, men også for ældre rygere, spiller en stor rolle:

- Vi er nødt til at sætte ind på flere forskellige fronter, hvis målet skal nås, og her er prisen afgørende, siger Mette Gry Münchow.

/ritzau/