Nye missioner skal opretholde danske soldaters ekspertise

Men det nuværende høje niveau bliver svært at opretholde, hvis ikke soldater og officerer får nye udfordringer og mulighed for at vedligeholde de kompetencer, de har opnået i Irak og Afghanistan, vurderer Flemming Pradhan-Blach, militæranalytiker ved Institut for Militære Studier under Københavns Universitet.

»Vores stab har en meget høj standard og har virkelig fået nogle erfaringer fra Balkan, Irak og Afghanistan. Vi har nogle af de bedste soldater i verden, og derfor er det også vigtigt, at vi bruger dem, hvis der er mulighed for det. For efter en årrække begynder ens erfaring at forsvinde,« forklarer han.

Berlingske skriver søndag, at et bredt flertal i Folketinget bestående af Socialdemokraterne, de Radikale, Venstre og Konservative er parat til igen at sende danske soldater i krig eller på en ny, krævende opgave i verden, når det skønnes nødvendigt.

»Vi skal spille en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk rolle. Vi er ikke et neutralt land. Vi vil være med,« siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) til avisen.

Den udmelding vækker dog ikke just begejstring hos Enhedslisten, som ikke forstår krigsiveren.

»Allerede inden de danske tropper er ude af Afghanistan, er de danske politikere på udkig efter en ny krig, vi kan deltage i. Når man ser på erfaringerne fra Afghanistan og Irak, er en sådan iver efter at komme med i en ny krig rystende,« siger gruppeformand Per Clausen (Ø) i en udtalelse.

Han understreger på sin Twitter-profil, at partiet dog fremover kan støtte FN-aktioner, der har et fredsbevarende formål.

Men det er ganske sandsynligt, at det danske forsvar igen vil bidrage til militære missioner, der ledes af NATO eller en international koalition uden et FN-mandat, vurderer Flemming Pradhan-Blach.

Han tvivler dog på, at Danmark vil sende infanterister - fodfolk - til et internationalt brændpunkt inden for de næste år. Der bliver nok snarere tale om specialister og officerer, som kan træne andre landes soldater.

»Infanterister kan sagtens blive sendt ud igen, men det tror jeg ikke er så sandsynligt lige nu. Medmindre det blev som supportenheder for afrikanske soldater, hvor man kan vejlede og rådgive. Det sker allerede i Afrika. Vi har højtuddannede og højt kvalificerede officerer, som kan sidde i stabe og hjælpe der,« siger militæranalytikeren.

Han understreger, at den mere aktivistiske danske udenrigspolitik i eksempelvis Irak, Afghanistan og på Balkan ikke alene har skærpet professionalismen blandt de danske soldater. Det har også øget Danmarks anseelse i Vesten.

»Der er både ulemper og fordele ved den danske krigsdeltagelse. Vi har fået et stort plus i bogen hos USA, Storbritannien og Frankrig, som vi har samarbejdet med. Vi har et plus hos de lande, der har noget at skulle sige på verdensplan. De ved, at de kan stole på, at vi stiller op, hvis der sker noget. Det er til dansk fordel, at vi har sagt ja til de missioner, vi har været med i i de seneste ti år,« siger Flemming Pradhan-Blach.

Dagens Gossip