Nye optøjer hærger Stockholms forstæder

SVERIGE: Efter en 68-årig mand med indvandrerbaggrund blev skudt og dræbt af politiet i Stockholm-forstaden Husby i sidste uge, er urolighederne omkring hele den svenske hovedstad eksploderet. For tredje nat i træk satte ungdomsbander natten til onsdag biler og bygninger i brand, skriver aftonbladet.se.

»Denne nat har været mere kompliceret end de foregående. Nu har problemerne spredt sig til også de sydlige dele,« siger Lars Byström fra efterforskningsafdelingen i Stockholms Politi til aftonbladet.se.

I Jakobsberg nord for hovedstaden blev politiet mødt af stenkastende unge, da betjente forsøgte at redde politistationen i byen fra at blive smadret. Desuden blev adskillige biler sat i brand.

»Før vi ankom, havde de angrebet politistationen og brækket flere vinduer på stationen op,« siger operationsleder Charlotte Bengtsson til aftonbladet.se.

En 23-årig mand ved navn Oscar bekræfter, ligesom så mange andre unge, over for den svenske netavis, at optøjerne skyldes drabet på den 68-årige mand i sidste uge. Den 68-årige havde, bevæbnet med en machete, barrikaderet sig i en lejlighed med et kvindeligt gidsel i et boligområde i Husby. Efter langvarige forhandlinger gik manden til angreb på politiet, som skød og dræbte ham.

»Næste gang kunne det være min far eller min bror. Men problemerne med politiets chikane og fremmedgørelse har stået på i årevis,« siger han og tilføjer:?»Jeg er bange for, det bliver værre - at det bliver ligesom i Frankrig.«

Også i forstæderne Kista og Norsborg blev biler sat i brand. Men da politipatruljer nåede frem, blev der kastet sten mod dem.

»Vi valgte at trække os tilbage. Det er usædvanligt for os at blive udsat for stenkastning i sådan et omfang,« fortæller Lars-Åke Stevelin, teamleder i redningstjenesten i Södertörn.

I løbet af natten blev flere personer anholdt for mistanke om hærværk og brandstiftelse. Blandt andre blev en mand anholdt i Husby og sigtet for grov brandstiftelse, da han angiveligt startede en brand i den lokale kunst- og håndværksforening Husbygård.

»Det er patetisk og dumt. De ødelægger det for sig selv. Husbygård er en legeplads og en café, hvor folk normalt griller og lufter deres hunde. Jeg har boet i området hele mit liv og har aldrig følt mig usikker. Indtil nu,« fortæller 24-årige Sanna, der bor i Husby.

Natten til tirsdag skød en gruppe på omkring 30 unge mennesker med luftgeværer mod busser og kastede sten på tog og busstoppesteder, og flere små brande brød ud i forskellige dele af Stockholm.

Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, holdt ifølge eb.dk tirsdag pressemøde om urolighederne, og han forudså, at de kunne vare ved, men tog samtidig kraftigt afstand fra de »utilpassede unge mænd, der er skyld i optøjerne«.

Dagens Gossip