Nye regler kan bringe flere dødsulykker for retten

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

Når Arbejdstilsynet senest fra årsskiftet skal overdrage alle dødsulykker og alvorlige ulykker, hvor der er familiære eller nære relationer, til politiet, vil det betyde, at flere arbejdsgivere bliver tiltalt.

Det vurderer en af landets førende eksperter i arbejdsskadesager og erstatningsret, advokat Karsten Høj fra Elmer & Partnere.

- Med den nye praksis lader man politiet bedømme, om det vil gå videre med sagen strafferetligt. Enhver logik siger, at det vil føre til flere tiltaler, eftersom nogle af disse sager tidligere ville være blevet henlagt af Arbejdstilsynet, siger Karsten Høj til Ritzau.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) satte tidligere på ugen en stopper for Arbejdstilsynets omstridte praksis med at henlægge dødsulykker, hvis arbejdsgiveren og den afdøde havde en familiær eller nær relation.

Det skete blandt andet, efter at fagbladet 3F har beskrevet, hvordan Arbejdstilsynet siden 1988 har henlagt flere af den type sager i stedet for at sende dem videre til politiet.

Eksempelvis slap arbejdsgiveren ustraffet, da to fiskere sidste sommer døde af giftige dampe fra forrådnede fisk om bord på en kutter i Strandby Havn. De to døde var fiskefartøjets 58-årige skipper og hans 21-årig nevø.

Efter en indstilling fra Arbejdstilsynet henlagde Nordjyllands Politi sagen, fordi der var tale om familierelationer.

Arbejdstilsynet har tidligere oplyst til 3F, at "praksis skyldes et menneskeligt hensyn".

Ifølge advokat Karsten Høj er praksisændringen en sejr for retssikkerheden.

- Man sikrer, at alvorlige arbejdsulykker bliver undersøgt til bunds. Tidligere har man fået det indtryk, at sagerne ikke er blevet undersøgt ordentligt, siger han.

Enhedslisten har været blandt de partier, der har lagt pres på beskæftigelsesministeren for at få praksis ændret. Derfor glæder det arbejdsmiljøordfører Christian Juhl (EL), at sagerne overgår til politi og domstole.

- Det er rigtig godt, for i flere tilfælde beroede beslutningen på et skøn. Det er ikke uklart, hvornår man er i familie med hinanden, men hvornår er man en nær ven? Her har 3F-sagerne afsløret, at det er et vidt begreb, siger han.

Senest har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen afvist at genoptage de sager, der er blevet henlagt under Arbejdstilsynets hidtidige praksis.

- Min vurdering er, at der ikke bliver foretaget yderligere, sagde han ifølge Fagbladet 3F torsdag.

Arbejdstilsynet har fra 2004 og frem til i dag henlagt 15 dødsulykker og 38 alvorlige arbejdsulykker ud fra den praksis, der nu er blevet ændret.

/ritzau/