Nye regler kan holde børn i krigszone i flere år

Skrevet af admin

06/01/2016

Dagens topnyheder

En stribe organisationer kritiserer regeringens udlændingestramninger, som bliver vedtaget inden længe, skriver Berlingske.

Især stramningerne af reglerne for familiesammenføring vækker bekymring.

Både Institut for Menneskerettigheder, Red Barnet, Foreningen af Udlændingeretsadvokater og Børnerådet afleverer onsdag høringssvar til lovforslaget, og de protesterer især mod reglerne for familiesammenføring.

Fremover kan flygtninge med såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus først få deres sag om familiesammenføring behandlet efter tre år mod i dag ét.

Den del af lovforslaget bør slet ikke gennemføres, mener Børnerådet og Red Barnet.

- Det er et brutalt lovforslag, det er uværdigt, og det er konventionsstridigt. Tre år er en evighed i et barns liv, og det er uværdigt for et land ikke at tilkende børn deres ret til at være sammen med deres familier og vokse op i trygge rammer.

Det siger generalsekretær i Red Barnet Jonas K. Lindholm til Berlingske.

Han mener, at forslaget sætter forældrene i voldsomme dilemmaer om, hvorvidt de skal tage deres børn med på den farlige færd.

Hos Børnerådet går bekymringen på, at børn risikerer at blive fastholdt i krigszoner i flere år.

Foreningen af Udlændingeretsadvokater mener, at udskydelsen af retten til familiesammenføring er i strid med hele fem konventioner – blandt andet menneskerettighedskonventionen og flygtningekonventionen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) noterer sig kritikken fra organisationerne, men det ændrer ikke på, at regeringen står ved sine stramninger, fastslår hun.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ønsker at begrænse antallet af asylansøgere i Danmark, og vi ved, at familiesammenføringsreglerne har en betydning. Derfor gennemfører jeg en opstramning på det område, siger ministeren til Berlingske.

Hun gør det klart, at regeringen helt bevidst går lige til kanten af konventionerne.

/ritzau/