Nye regler for magtanvendelse over for anbragte børn og unge

Satspuljepartierne, der tæller alle undtagen Enhedslisten, indgår ny aftale, der ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal give personalet på landets institutioner klarere retningslinjer for, hvornår og hvordan magt skal anvendes.

- Nu er der ingen tvivl. For eksempel hvis en ung person sidder ved middagsbordet og smadrer tallerkner i frustration, så må den voksne lægge hånd på den unge og stoppe adfærden, lyder det fra social- og indenrigsministeren.

Blandt andet kan en pædagog tilbageholde en anbragt person mod dennes vilje - for eksempel hvis den anbragte har tænkt sig at begå skade på sig selv og andre.

Spørgsmål: Giver I ikke de ansatte yderligere beføjelser til at anvende magt?

- Vi gør det eneste rigtige. Vi gør det klart, hvilke regler der gælder, og hvilken retssikkerhed man har i det her land. Og vi gør det klart, at voksne har en omsorgspligt over for de børn og unge. De har ansvaret for, lyder det fra Karen Ellemann.

Spørgsmål: Kommer der en helt konkret håndbog for magtanvendelse?

- Vi har brugt meget tid på at lave en klar lovgivning. Med til lovgivningen er der en lang række initiativer som handler om at få viden og forklaring på, hvordan reglerne skal tolkes og arbejdes med, svarer Venstre-ministeren.

Også hos oppositionen bliver den nye aftale mødt med glæde. Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, mener, at aftalen både sikrer de anbragte og ansattes rettigheder.

- Der har været alt for mange gråzoner tidligere. Det er gået ud over nogle børn, men det er også gået ud over nogle pædagoger.

Spørgsmål: Kan du være sikker på, at det her ikke fører til en stigning i magtanvendelse over for svage unge?

- Hver gang der bliver brugt afværge over for børn eller unge på institutioner, så skal det indberettes. Det, der har været væsentligt for os, er, at det er fuldstændig klokkeklart, hvornår man træder over som grænsen som pædagog.

/ritzau/

Dagens Gossip