Nye regler præger EM: Særligt en glæder Kim Milton

Bolden behøver ikke længere blive spillet fremad ved kickoff. En spiller kan blive udvist før kampstart. Og spillernes hænder og arme indgår ikke længere i bedømmelsen af en mulig offsideposition.

Det er blot nogle af de regelændringer, som International Football Association Board (Ifab) har indført fra juni, og som derfor træder i kraft ved EM-slutrunden i Frankrig, der begynder fredag.

I alt 95 regelændringer er der, om end nogle er mere markante end andre.

- Den regelændring, som jeg tror, at folk bliver gladest for, er reglen om at fratage en oplagt scoringschance.

- Det er den regel, folk har råbt mest på, siger Kim Milton, der er tidligere topdommer og siden sidste år dommerkonsulent i Dansk Boldspil-Union.

Fremover bliver en spiller ikke længere automatisk udvist, hvis han frarøver en modstander en oplagt scoringsmulighed i straffesparksfeltet. I stedet skal dommeren vurdere, om forseelsen er begået bevidst eller ubevidst.

- Det kan være situationen, hvor en målmand kaster sig ned og forsøger at redde bolden. Han kaster sig ned i benene på en modspiller i forsøget på at spille bolden, men spænder ben for modstanderen i stedet for.

- Fremadrettet behøver målmanden ikke nødvendigvis at blive vist ud, siger Kim Milton.

Med ændringen kan en spiller - hvis dommeren vurderer det - altså undgå at få et direkte rødt kort med efterfølgende karantæne til følge.

En anden ændring er, at de gule kort kan komme til at sidde løst ved straffespark.

Målmanden skal fremover have en advarsel, hvis han bevæger sig ud af sit mål inden sparket.

Markspilleren, der skal skyde på mål, får ligeledes et gult kort, hvis han forsøger at få målmanden til at kaste sig med en skudfinte, umiddelbart inden markspilleren skal sparke til bolden.

- For 15-20 år siden skulle målmanden også have en advarsel, hvis han gik før tid. Dengang havde dommeren mulighed for at give en løftet pegefinger først, og anden gang kostede det en advarsel, siger Kim Milton.

- Logisk set bør der komme flere advarsler ud af det, fordi der er flere ting, der kan gives advarsel for. Men jeg tror, at det finder sig et naturligt leje, for spillerne finder ud af, at de ikke skal gøre disse ting.

- Målmændene ved også, at der er en risiko, selv om det kan være svært at tilpasse adfærden, siger den tidligere topdommer.

Lige som ved VM i Brasilien i 2014 får dommerne også ved EM mulighed for at hente hjælp fra målteknologi, hvis der er tvivl om, hvorvidt bolden har passeret målstregen.

- Jeg er helt sikker på, at det er en gevinst, for så spiller man ikke med skøn. Det er sort-hvidt. Enten er bolden inde, eller også er den ikke inde.

- Der er ikke noget mere frustrerende som dommer end at opleve, at bolden for eksempel rammer overliggeren, og den brager ned omkring mållinjen, og ingen ved, om den ramte foran eller bagved linjen, siger Kim Milton.

Her er et kort rids af fem udvalgte ændringer:

* Dommeren kan få hjælp af Hawkeye-målteknologi ved EM, hvis der er tvivl om, hvorvidt bolden har passeret målstregen.

* Fratagelse af en oplagt målchance udløser ikke længere automatisk rødt kort og karantæne.

* Det udløser gult kort, hvis målmanden forlader målstregen for tidligt ved et straffespark, og hvis straffesparkskytten laver en skudfinte, umiddelbart inden han skal eksekvere sparket.

* Arme og hænder indgår ikke længere i vurderingen af offside. Frispark ved offside kan blive taget dér, hvor spilleren i offsideposition modtog bolden.

* Det er muligt for dommerne at tillade drikkepauser og lægge tiden til den officielle spilletid.

/ritzau/

Dagens Gossip