Nye tæsk til Spaniens skrantende økonomi

Kreditvurderingsfirmaet Standard & Poor's (S&P) har sat kreditvurderingen af Spanien ned med to trin.

Vurderingen af det kriseramte land er dermed kun et enkelt nøk over den såkaldte "junk-status", der tildeles lande med en tvivlsom evne til at opfylde sine gældsforpligtelser. Junk-status gør det væsentlig dyrere og sværere at optage lån.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, siger i en kommentar, at "Spaniens kreditværdighed er på to år faldet fra stjernerne til sølet".

- Helt frem til begyndelsen af 2009 havde Spanien topkarakteren AAA hos alle tre store kreditvurderingsinstitutter. Først i efteråret 2009 fik Spanien frataget topkarakteren hos Moody's, påpeger Jacob Graven og fortsætter:

- Siden da er det gået stærkt, og specielt i efteråret 2011 faldt Spaniens kreditvurdering som en sten, siger han.

Det er først og fremmest recessionen i Spanien, en punkteret boligboble, store offentlige underskud og enorme tab i mange spanske banker, som nu får S&P til at give spanierne et hak i tuden.

- På den måde minder Spanien meget om Irland, der også frem til begyndelsen af 2009 havde topkarakter i kreditværdighed, men blev et af krisens første ofre, der måtte bede om en hjælpepakke fra de øvrige eurolande, lyder det fra Sydbanks cheføkonom.

Han forventer, at den spanske regering inden året er omme, vil bede om hjælp fra eurolandenes redningsfond.

Frank Øland, der er europaanalytiker i Danske Bank, siger, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har spændt et sikkerhedsnet ud under Spanien. Den spanske regering tøver med at bede om hjælp. Og flere politikere siger, at de slet ikke har brug for det.

- Men nedgraderingen i sidste ende vise sig, at være det skub, som Spaniens premierminister Mariano Rajoy har brug for, for at tage sig sammen til at bede om hjælp, skriver han.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip