Nye tal: 20.000 vil miste jobbet ved nulvækst

Der vil være 20.000 færre fuldtidsbeskæftigede i den offentlige sektor om syv år, hvis det offentlige styres med nulvækst frem mod 2020.

Det viser en ny beregning fra Finansministeriet.

I år beskæftiger den offentlige sektor godt 772.000 personer på fuld tid. Men med nulvækst til 2020 vil det tal være faldet til godt 752.000, viser opgørelsen.

Ifølge Finansministeriet vil der - også med nulvækst - i første omgang blive flere ansatte i den offentlige sektor.

Men fra 2014 vil nulvæksten betyde en årlig nedgang i antallet af fuldtidsbeskæftigede på omkring 4000 personer.

Opgørelsen får Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, til at efterlyse svar fra Venstre på, hvilke faggrupper i det offentlige, der skal holde for, hvis partiet får sit ønske om nulvækst indfriet.

- Det er fuldstændig uklart, hvordan Løkke vil gennemføre sin plan om nulvækst, fordi han intet konkret vil fortælle. Han skylder et klart svar på, om det er sygeplejersker, sosu-assistenter eller politifolk, der skal være færre af, siger han.

- Nu må Venstre stikke hovedet ud af busken og fortælle sandheden om deres politik. Vil de virkelig påstå, at det ikke betyder noget for velfærden, at der bliver markant færre offentligt ansatte, siger Magnus Heunicke.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, proklamerede sidste år, at nulvækst i det offentlige frem mod 2020 nu er "en ambition, et ønske" for det store oppositionsparti, der før valget i 2011 gik ind for en vækst på 0,8 procent.

- Man skal huske på, at der blev 10.600 færre offentligt ansatte alene i 2011, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

- Så det, regeringen selv har reduceret på et år, er halvdelen af det, som de påstår vil ske på syv år med nulvækst, siger han og fortsætter:

- Så hvis man kan klare at skære 10.600 ansatte på et år, så er det måske ikke den største udfordring at få samfundet til at hænge sammen med lidt færre offentligt ansatte.

Han understreger, at Venstres nulvækst ikke går ud på at fastfryse det beløb, der årligt gives til de offentlige kasser. Det offentlige skal følge pris- og lønudviklingen, understreger han.

Venstre mener, at det offentlige kan køre længere på literen, og derfor vil folk opleve, at serviceniveauet er det samme.

/ritzau/

Dagens Gossip