Nye tal: Danskerne betaler absolut mest for deres strøm i hele EU

Skrevet af Jesper Larsen

29/05/2015

Mest læste i dag

Danske el-kunder må kigge misundeligt på resten af borgerne i EU, når husholdningens el-regning skal betales. 

For danskerne betaler absolut mest af alle EU-borgere, når regningen for strøm til den private husholdning skal betales, viser helt nye tal fra EUs statistikkontor, Eurostat.

Faktisk skal den danske forbruger hoste op med hele 226.8 kroner per 100 kilowatt, mens vores nordiske naboer i Sverige og Norge kan slippe med henholdsvis 139.5 kroner og 123.8 kroner. 

Læs også: Bekræftet: Nye p-piller giver en væsentlig forhøjet risiko for blodpropper

I den anden ende af listen ligger Rumænien, hvor prisen ligger på 23.9 kroner, mens den gennemsnitlige pris i EU ligger på cirka 155 kroner. 

Der er dog en naturlig forklaring på de høje priser. Størstedelen af regningen er skatter og afgifter, der bestemmes politisk, og derfor er der ikke det store råderum til konkurrence blandt de danske el-selskaber. 

- På grund af moms og grønne afgifter er det kun 1/4 del af prisen, som el-selskaberne kan lave reel priskonkurrence på, og det har de ikke været så villige til hidtil, men det er mit håb, at det ændrer næste år, hvor der bliver indført nye tiltag, der skal skærpe konkurrencen på markedet, siger Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet, til dagens.dk. 

Læs også: Danmark er et af de sikreste lande i verden at køre bil i

Ifølge tal fra Dansk Energi er prisen på el steget med 13 procent herhjemme siden fra 2005 til 2014, hvilket betyder en ekstrabetaling 1064 kroner om året. 

Og der er ikke noget, der tyder på, at stigningen i el-priserne vil ændre sig foreløbig. Men der er alligevel en smertegrænse, fortæller Martin Salamon fra Forbrugerrådet. 

- Det høje prisniveau kommer til at bide, når folk ikke længere har råd til at varme deres hjem op, som vi har set i blandt andet Storbritannien, hvor der har været uhyggelige konsekvenser, med folk der har skulle vælge mellem mad eller varme. 

- Og derfor er der en smertegrænse, men den har vi dog ikke set herhjemme endnu, siger Martin Salamon